Njujorška državna tužiteljica istražuje cijene benzina

15.04.2022.

13:43

Autor: T.D./HRT/Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Igor Soban / Pixsell

Državna tužiteljica američke savezne države New York Letitia James istražuje je li naftna industrija napuhavala cijene benzina, izvijestio je predstavnik njezina ureda.Istraga savezne države New York usredotočit će se na velike kompanije koje opskrbljuju državu naftom, na rafinerije koje prerađuju sirovu naftu u benzin, i na neovisne operatere cjevovoda i terminala, rekao je u četvrtak predstavnik ureda državne tužiteljice, potvrdivši izvješće CNN-a.

- Istraga će obuhvatiti cijeli opskrbni lanac u državi New York, dodao je.

Cijene nafte poskočile su na najvišu razinu u 14 godina zbog ruske invazije na Ukrajinu i američkih sankcija Moskvi, koje uključuju zabranu uvoza ruskih energenata, podsjeća Reuters.

Američki predsjednik Joe Biden optužio je u ožujku domaće naftne kompanije da uživaju u rekordnoj dobiti dok Amerikanci plaćaju visoke cijene benzina. Zatražio je od njih da više proizvode i da vode računa o interesima potrošača, a ne ulagača,i najavio rekordnu prodaju nafte iz strateških rezervi.

Direktori naftnih kompanija branili su se prošlog tjedna pred američkim Kongresom od optužbi zastupnika da visokim cijenama benzina zarađuju na građanima, tvrdeći da povećavaju proizvodnju energije i da nitko među njima ne namješta cijenu benzina.

Članove pododbora za nadzor i istragu u okviru odbora Zastupničkog doma za energiju i trgovinu zanimalo je zašto su cijene benzina i dalje povišene, iako su cijene nafte u međuvremenu pale.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!