Nobel za mir - najmanje nominacija u zadnje 4 godine

22.02.2023.

17:44

Autor: HRT/D.M./Hina

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nominirano je ukupno 305 kandidata, najmanji broj u posljednje četiri godine, objavili su u srijedu organizatori.

Među nominacijama koje su podnesene do krajnjeg roka 1. veljače, 212 su pojedinci, a 93 su organizacije, priopćio je Norveški Nobelov odbor u Oslu. Prošle su godine pristigle 343 prijave. Ovogodišnjih 305 nominacija najmanje je od 2019..

- Već osam godina zaredom broj kandidata premašuje 300. Sadašnji rekord od 376 kandidata dosegnut je 2016. godine, stoji u priopćenju povjerenstva. Imena predlagatelja i nominiranih povjerenstvo ne objavljuje medijima niti onima koji se natječu za prestižnu nagradu.

Pobjednik će biti objavljen početkom listopada. Nagrada se potom dodjeljuje 10. prosinca, na godišnjicu smrti izumitelja dinamita Alfreda Nobela (1833.-1896.), koji je utemeljio nagrade.

Prošle su godine Nobelovu nagradu za mir podijelili aktivisti za ljudska prava iz Bjelorusije, Rusije i Ukrajine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!