Nobelova medalja ruskog novinara Muratova prodana na aukciji za 103,5 milijuna dolara

21.06.2022.

07:27

Autor: M.Š./Hina/HRT

Dmitrij Muratov

Dmitrij Muratov

Foto: David 'Dee' Delgado / REUTERS

Nobelova medalja ruskog novinara Dmitrija Muratova prodana je u ponedjeljak na aukciji za 103,5 milijuna dolara, a prikupljen iznos usmjerit će se na pomoć raseljenoj ukrajinskoj djeci.

Iznos će se donirati UNICEF-ovom programu pomoći raseljenoj djeci iz Ukrajine, priopćila je aukcijska kuća Heritage Auctions.

Muratov, glavni urednik lista Nove Gazete i oštar kritičar Kremlja, prošle godine je Nobelovu nagradu za mir podijelio s filipinskom novinarkom Marijom Ressom. Posvetio ju je šestero svojih novinara koji su poginuli zbog svojega rada.

Nova Gazeta je objavila početkom ožujka da će ukloniti materijal o ruskim vojnim akcijama u Ukrajini sa svoje internetske stranice zbog cenzure, kao odgovor na prijetnje kaznenim progonom novinara i građana koji ne budu podržavali službeno stajalište vlade o ratu u Ukrajini.

U videu koji je objavio Heritage Auctions, Muratov je rekao da osvajanje Nobelove nagrade "daje priliku da vas se čuje".

- Najvažnija poruka danas je da ljudi shvate da se odvija sukob i da moramo pomoći ljudima koji najviše pate, dodao je ruski novinar, posebno istaknuvši "djecu u izbjegličkim obiteljima". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!