08:12 / 10.09.2020.

Autor: Marko Stričević/HRT

Nobelova nagrada za mir - najspornija nagrada

Donald Trump (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Donald Trump (Foto: REUTERS/Jonathan Ernst)

Foto: - / REUTERS

Neki sporni dobitnici nagradu su kompromitirali prethodnim djelovanjem, neki kasnijim, a neki – i prije, i poslije.
Donald Trump poveo je SAD u niz trgovinskih ratova, ali ni u jedan oružani rat. Za razliku od brojnih svojih prethodnika u Bijeloj kući. Iako je poznat kao političar koji stvara oštre podjele, uloga u sporazumu između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata donijela mu je nominaciju za Nobelovu nagradu.

Nagrada za mir jedna je od najspornijih koje se dodjeljuju iz zaklade Alfreda Nobela. Umjesto osvjetljavanja puta čovječanstvu u potrazi za mirom, odabir pojedinih laureata emitirao je cinizam i vonj političke kuhinje.Neki sporni dobitnici nagradu su kompromitirali prethodnim djelovanjem, neki kasnijim, a neki – i prije, i poslije.

1. BARACK OBAMA: nagrađen je Nobelom samo devet mjeseci nakon što je postao predsjednik. Odluka je odmah izazvala burne kritike da ju još ničime nije zaslužio. U idućih sedam godina, ne samo da nije ispunio obećanje da će završiti naslijeđene ratove u Afganistanu i Iraku, nego je započeo i nove.

Američko sudjelovanje u rušenju režima u Libiji i Siriji dovelo je do razaranja tih zemalja, jačanja džihadizma, terorizma te nastanka samoproglašenog kalifata  "Islamska država". U posljednjoj godini Obaminog mandata SAD je bacio 26.171 bombu u sedam zemalja.

2. JASER ARAFAT: Vođa Palestinske oslobodilačke organizacije nagrađen je 1994. za doprinos mirovnom procesu na Bliskom istoku. No kasnije je optuživan za njegovu propast, kao i za aktivno podupiranje terorizma i pronevjeru međunarodne pomoći Palestini.

3. AUNG SAN SUU KYI: Aktualna premijerka Mjanmara dobila je Nobela 1991. dok je još bila politička zatvorenica vojne hunte. Bono Vox joj je posvetio pjesmu "Walk on". Danas je među mnogima koji ju pozivaju da odstupi zbog nesuprotstavljanja genocidu i etničkom čišćenju manjinskog naroda Rohindža.

4. HENRY KISSINGER: Nixonov državni tajnik za sigurnost dogovorio je 1973. mir i povlačenje SAD-a iz Vijetnama. Do danas ga prate optužbe da je sudjelovao u prethodnom raspirivanju tog rata i zločinima počinjenim u Vijetnamu, kao za i potporu vojnim huntama u Latinskoj Americi te nizu drugih, zločinima protiv čovječnosti obilježenih ratova u svijetu

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!