16:11 / 09.10.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Nobelovka Ressa optužila Facebook da je "pristran prema činjenicama"

Maria Ressa kritizirala Facebook

Maria Ressa kritizirala Facebook

Foto: Eloisa Lopez / REUTERS/Pixabay

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, filipinska novinarka Maria Ressa kritizirala je Facebook kao prijetnju demokraciji, rekavši da je div društvenih medija neuspješan u zaštiti od širenja mržnje i dezinformacija i da je "pristran prema činjenicama".

Veteranska novinarka i čelnica filipinskog novinskog portala Rappler rekla je u intervjuu za Reuters nakon osvajanja nagrade da algoritmi Facebooka "daju prednost širenju laži prožetih bijesom i mržnjom nad činjenicama".

Njezini komentari doprinose nedavnom pritisku na Facebook kojega koristi više od tri milijarde ljudi. U posljednjem skandalu bivša zaposlenica koja se razotkrila kao zviždačica optužila je Facebook da stavlja profit ispred potrebe za suzbijanje govora mržnje i dezinformacija. Facebook odbacuje optužbe.

Predstavnik Facebooka na Filipinima nije odgovorio na zahtjev da komentira Ressine primjedbe.

Ressa Nobelovu nagradu za mir dijeli s ruskim novinarom Dmitrijem Muratovim, a dobili su je za razotkrivanje korupcije i loše vladavine na Filipinima i u Rusiji, naveo je Norveški odbor, u znak podrške slobodi govora koja je ugrožena diljem svijeta.

- Facebook je postao najveći svjetski distributer vijesti, a "ipak je pristran prema činjenicama, pristran je prema novinarstvu, rekla je Resa.

- Ako nemate činjenice, ne možete imati istinu, ne možete imati povjerenje. Ako nemate ništa od toga, nemate demokraciju, istaknula je.

- Osim toga, ako nemate činjenice, nemate zajedničku stvarnost pa ne možete riješiti egzistencijalne probleme poput klime, koronavirusa, dodala je. 

Ressa je bila meta intenzivnih kampanja mržnje na društvenim mrežama koje su provodili pristaše filipinskog predsjednika Rodriga Dutertea, a čiji je cilj bio uništiti vjerodostojnost nje i Rapplera, rekla je.

Izbori će biti "bitka za činjenice"


- Ovi online napadi na društvenim mrežama imaju svrhu, oni su ciljani, oni su iskorišteni kao oružje, rekla je bivša novinarka CNN-a.

Izvještavanje Rapplera uključuje pomno praćenje smrtonosnog Duterteovog rata protiv droge i niz istraživačkih izvještaja o vladinoj strategiji da "naoruža" internet i iskoristi blogere da prošire bijes među online pristašama koji prijete i diskreditiraju Duterteove kritičare.

Duterte nije komentirao Ressinu nagradu. Predsjednička palača, Duterteov glasnogovornik, njegov glavni pravni savjetnik i ured za komunikacije nisu odgovorili na upit Reutersa za komentar.

Facebook je u ožujku 2019. uklonio online mrežu na Filipinima zbog "koordiniranog neautentičnog ponašanja" i povezao je s poduzetnikom koji je prije toga rekao da je 2016. godine pomagao u vođenju predsjednikove izborne kampanje na društvenim mrežama.

Filipinci su u vrhu u svijetu po vremenu provedenom na društvenim mrežama, prema studijama kompanija za upravljanje društvenim mrežama iz 2021.

Platforme poput Facebooka postale su politička borilišta i pomogle su ojačati bazu podrške Duterteu i bile su ključne za njegovu pobjedu na izborima 2016.

Filipini će u svibnju iduće godine održati izbore za nasljednika Dutertea koji se prema ustavu ne može boriti za novi mandat.

- Kampanja će "biti bitka za činjenice, rekla je Ressa.

- Pobrinut ćemo se da naša javnost vidi činjenice, da ih razumije, poručila je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!