07:29 / 20.01.2021.

Autor: Branka Slavica/Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Noć uoči inauguracije dva su predsjednika provela u susjedstvu

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: REUTERS/Tom Brenner

Foto: - / REUTERS

Danas u podne po mjesnom, u 18 sati po našem vremenu, održat će se inauguracija Joea Bidena za 46. američkog predsjednika.
Danas u podne po mjesnom, u 18 sati po našem vremenu, održat će se inauguracija Joea Bidena za 46. američkog predsjednika. Bit će to jedinstvena i dosad neviđena primopredaja predsjedničke dužnosti u Americi.

➡️ SAD uoči neviđene inauguracije - Biden stigao u Washington

Noć uoči inauguracije dva su predsjednika provela u susjedstvu. Donald Trump u Bijeloj kući, Joe Biden preko puta - u kući Blair, rezidenciji za najvažnije državne uzvanike. Danas će otprilike u isto vrijeme krenuti svatko svojim putem, bez mogućeg susreta. Donald Trump u Vojnu bazu Andrews odakle će predsjedničkim zrakoplovom otputovati na Floridu.

Novi predsjednički par Biden, zajedno s izabranom potpredsjednicom Kamalom Harris i njezinim suprugom, najprije odlazi na službu u Katedralu sv. Mateja, a nakon toga na Capitol Hill. Tamo će ih dočekati oko tisuću uzvanika, među kojima tri bivša predsjednika- Obama, Clinton i Bush, te potpredsjednik Pence.

S velikom se pozornošću iščekuje govor 46. predsjednika u trenutku kada je nacija duboko politički podijeljena, od pandemije je umrlo 400 tisuća Amerikanaca, a inauguraciju osigurava 25 tisuća pripadnika Nacionalne garde zbog napada na Kongres nezadovoljnih Trumpovih pristaša 6. siječnja.

Uoči puta u Washington, Biden se obratio naciji.

- Nemojte mi reći da se stanje ne može promijeniti, jer može i mijenja se. To je Amerika. To je savezna država Delaware - mjesto nade, svjetla i neograničenih mogućnosti. Čast mi je što ću biti vaš novi predsjednik, rekao je Biden.

Biden je dan uoči preuzimanja vlasti predvodio komemoraciju u čast 400.000 Amerikanaca umrlih od covida-19.

- Moramo se sjetiti, ponekad je to teško, ali tako se liječimo. Važno je da to činimo kao nacija, rekao je Biden na početku ceremonije u koju su se uključili brojni gradovi diljem zemlje.

Uoči odlaska iz Washingtona Donald Trump je u snimljenoj video poruci istaknuo svoje ekonomske i vanjskopolitičke uspjehe. Novoj administraciji je poželio uspjeh, ne spominjući ime Joea Bidena. Poručio je i „pokret koji smo započeli samo je početak“.

- Ovaj tjedan inauguriramo novu administraciju i molimo se za njezin uspjeh i prosperitet. Želimo im sve najbolje i također im želimo mnogo sreće. To je jako važno, poručio je Trump.

Pomilovao Bannona

Trump je pomilovao bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, rekao je visoki dužnosnik. Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove obitelji ni svog privatnog odvjetnika Rudyja Giulianija koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prijevari na predsjedničkim izborima 3. studenoga, tvrde izvori.

Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016., a prošle godine je optužen da je prevario donatore online kampanje "Gradimo zid" koja je skupila 25 milijuna dolara. Trump je suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće pomilovao Bannona s kojim je obnovio odnos dok ga je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Američki predsjednik je u zadnjim satima mandata pomilovao i repere Lil Waynea i Kodaka Blacka koji su osuđeni prema saveznom zakonu zbog oružja te bivšeg gradonačelnika Detroita Kwamea Kilpatricka koji je služio 28-godišnju zatvorsku kaznu zbog korupcije.

Trump je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti naredio skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tijekom predsjedničke kampanje 2016. Odlazeći američki predsjednik naredio je posljednjeg dana svog mandata i prekid na 18 mjeseci udaljavanja državljana Venezuele koji žive u Sjedinjenim Državama.

Sjedinjene Države su posljednjeg dana Trumpova mandata nametnule sankcije ruskom brodu za polaganje cijevi "Fortuna" koji radi na izgradnji Sjevernog toka 2.

Trumpova administracija utvrdila je i da je Kina počinila genocid i zločin protiv čovječnosti nad ujgurskim muslimanima u pokrajini Xinjiang, rekao je državni tajnik Mike Pompeo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!