Noćni prosvjedi potresli Teheran i druge iranske gradove

17.02.2023.

11:16

Autor: Hina/HRT/V.G.

Iran

Iran

Foto: Majid Asgaripour/WANA / Reuters

Prosvjedi su tijekom noći ponovno potresli Iran nakon prividnog usporavanja posljednjih tjedana, pri čemu su prosvjednici pozivali na rušenje Islamske Republike, pokazuju video snimke objavljene u petak na internetu, navodi Reuters.

Prosvjedi u brojnim gradovima, uključujući u Teheranu, započeli su u četvrtak navečer i trajali su do noći. Održali su se 40 dana nakon što je smaknuto dvoje prosvjednika.

Muhamed Mehdi Karami i Sejed Muhamed Hoseini obješeni su 8. siječnja, a još dva prosvjednika smaknuta su u prosincu.

Prosvjedi potresaju Iran od rujna prošle godine, a izbili su nakon smrti u pritvoru 22-godišnje Kurdkinje Mahse Amini. Ona je bila pritvorena zbog navodnog kršenja pravila o odijevanju.

Videozapisi objavljeni u petak prikazuju prosvjede tijekom noći u nekoliko teheranskih četvrti te u gradovima Karadžu, Isfahanu, Kazvinu, Raštu, Araku, Mašhadu, Sanandadžu, Gorvehu i Izehu u pokrajini Huzestan.

Videozapis navodno snimljen u svetom šijitskom gradu na sjeveroistoku zemlje Mašhadu pokazuje prosvjednike kako uzvikuju: "Moj mučenički brate, osvetit ću tvoju krv".

Reuters nije mogao verificirati videozapise.

Dok se činilo da su se nemiri smanjili posljednjih tjedana, vjerojatno zbog pogubljenja ili brutalnog gušenja, akti građanskog neposluha nastavljaju se nesmanjenim intenzitetom.

Mladi noću ispisuju grafite protiv vlasti, pale provladine reklame ili znakove na glavnim autocestama.

Žene bez vela pojavljuju se na ulicama, u trgovačkim centrima, trgovinama i restoranima usprkos upozorenjima dužnosnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!