12:25 / 08.10.2018.

Autor: I.H./Hina

Nordhausu i Romeru Nobel za ekonomiju

-

-

Foto: - / -

Nagradu su dobili za svoj rad na "dugoročnom održivom rastu globalnog gospodarstva", objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti.
Američki ekonomisti William Nordhaus i Paul Romer dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju za svoj rad na "dugoročnom održivom rastu globalnog gospodarstva", objavila je Švedska kraljevska akademija znanosti.

William Nordhaus je stvorio model koji pomaže u razumijevanju interakcije između ekonomije i klimatskih promjena. "Istraživanja Williama Nordhausa pokazuju kako ekonomske aktivnosti utječu na temeljnu kemiju i fiziku te rezultiraju klimatskim promjenama", objavila je Akademija. Istraživanja  tehnološkog napretka Paula Romera ukazuju na to kako akumulacija ideja stvara dugoročni ekonomski rast.Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju uključuje novčani iznos od devet milijuna švedskih kruna (860 tisuća eura), isto kao i nagrade za medicinu, fiziku, kemiju i mir, koje su dodijeljene prošloga tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!