Normalizacija odnosa između Europske unije i Zimbabvea

24.04.2018.

19:48

Autor: T.V./J.P./HRT

default error photo
Prvi put nakon 15 godina manja skupina europskih novinara dobila je dozvolu da uđu i putuju po Zimbabveu. Među njima je bila i naša dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro.
Odnosi Europske unije i Zimbabvea nisu uvijek išli uzlaznom linijom. Iako je Europska unija prisutna kroz razvojnu pomoć od samog početka države 1980. bilo je razdoblja, uglavnom zbog kršenja temeljnih demokratskih prava u toj zemlji - kada je Bruxelles uvodio restriktivne mjere prema Mugabeovu režimu.

Sada ni 6 mjeseci nakon nenasilne promjene režima Europska je unija ponovno pokazala spremnost za normalizacijom odnosa. Ne samo da je izdvojila 23 milijuna eura pomoći za zdravstveni sektor, nego je prvi put nakon gotovo 10 godina u Zimbabwe doputovao jedan visoki briselski dužnosnik- povjerenik za razvoj i međunarodnu suradnju Neven Mimica.

I prvi put nakon 15 godina manja skupina europskih novinara dobila je dozvolu da uđu i putuju po Zimbabveu. Među njima je bila i naša dopisnica iz Bruxellesa Jasna Paro. Pogledajte reportažu  koju je snimila za Global:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!