Norveška će Ukrajini poslati osam tenkova Leopard 2

14.02.2023.

16:01

Autor: I.B./Hina

Njemački tenk Leopard

Njemački tenk Leopard

Foto: Benjamin Westhoff / REUTERS

Norveška će, u sklopu pomoći Ukrajini, poslati osam borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i ostalu opremu, objavila je norveška vlada.

- Sada je važnije nego ikada dosad da podupremo ukrajinsku borbu za slobodu, rekao je norveški premijer Jonas Gahr Stoere.

Norveška je objavila da će Ukrajini poslati i četiri tenka za posebne namjene iz svojeg arsenala oklopnih vozila, a precizan izbor ovisi o tomu što će Ukrajini najviše trebati.

Ta će skandinavska zemlja uz sve nabrojano izdvojiti i sredstva za streljivo i za rezervne dijelove, izvijestilo je ministarstvo obrane.

Norveška, država koja na Arktiku graniči s Rusijom, ima ukupno 36 tenkova Leopard 2.

Ministar obrane Bjorn Arild Gram u utorak je, na sastanku međunarodne kontaktne skupine za isporuke oružja Ukrajini, koji se održava u Bruxellesu rekao da se situacija u Ukrajini približava kritičnoj fazi i da zemlja ovisi o brzoj i sveobuhvatnoj potpori zapadnih zemalja.

Norveška trenutačno raspolaže s 36 tenkova Leopard starijeg tipa 2A4, no početkom veljače je izvijestila da će nabaviti 54 nova tenka njemačkog proizvođača oružja Krauss-Maffei Wegmanna, ali i kako postoji mogućnost da ih nabavi još 18.

Ova skandinavska zemlja, članica NATO-a, očekuje da će prve nove tenkove dobiti 2026. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!