Norveška premijerka novčano kažnjena zbog kršenja pravila fizičkog distanciranja

09.04.2021.

14:40

Autor: I.Z./HRT/Hina

default error photo

Norveška policija rekla je danas da je novčano kaznila premijerku Ernu Solberg zbog kršenja pravila fizičkog distanciranja kad je organizirala obiteljsko okupljanje u povodu proslave svojeg rođendana.

- Kazna je u visini 2352 američka dolara, rekao je policijski zapovjednik Ole Saeverud na konferenciji za novinare.

Premijerka, kojoj je ovo drugi mandat, ispričala se prošli mjesec zbog toga što je potkraj veljače organizirala proslavu 60. rođendana za 13 članova obitelji u planinskom odmaralištu, unatoč vladinoj zabrani okupljanja više od 10 ljudi.

- U većini slučajeve policija ne daje takve kazne, no riječ je o premijerki i premda je zakon isti za sve, nismo svi jednaki pred zakonom, objasnio je Saeverud.

- Stoga je ispravno dati kaznu kako bi se održalo povjerenje javnosti u pravila fizičkog distanciranja, rekao je Saeverud.

Solberg i njezin suprug Sindre Finnes zajedno su odlučili organizirati proslavu te izabrali restoran, a Finnes se pobrinuo za praktične detalje. I suprug je prekršio zakon, no nije kažnjen, a nisu kažnjeni ni vlasnici restorana.

- Solberg je državna čelnica i ona je predvodila vladine mjere uvedene u svrhu ograničenja širenja virusa, rekao je Saeverud.

Nacionalna su pravila u veljači ograničila privatna okupljanja u restoranu na najviše 10 ljudi. Solberg je provodila politiku strogih ograničenja te Norveška, država od 5,3 milijuna ljudi, ima jednu od najnižih stopa zaraza i smrtnosti od Covida-19, nekih 83. 000 zaraženih i 643 smrti povezanih s koronavirusom od početka pandemije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!