17:35 / 23.04.2021.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Norvežani cijepljeni AstraZenecom dobit će drugu dozu nekog drugog cjepiva

Cijepljenje AstraZenecom

Cijepljenje AstraZenecom

Foto: Baz Ratner/File Photo / REUTERS

Norveška će onima koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece protiv covida-19 ponuditi injekciju cjepiva mRNA kao drugu dozu, izjavilo je ministarstvo zdravstva u petak.

Norveška je 11. ožujka obustavila cijepljenje AstraZenecom nakon što je mali broj mlađih ljudi hospitaliziran zbog kombinacije krvnih ugrušaka, krvarenja i niskog broja trombocita, od kojih su neki umrli.

Sada čeka izvješće komisije koju je imenovala vlada, a koje bi trebalo pristići 10. svibnja, o tome hoće li se nastaviti cijepljenje.

No odluka će doći prekasno za one koji su primili prvu dozu cjepiva AstraZenece i prije odluke komisije trebali bi dobiti drugu dozu.

- Pojašnjenje po pitanju druge doze potrebno je prije nego komisija dostavi svoje izvješće, rekao je u priopćenju ministar zdravstva Bent Hoeie.

- Stoga, onima koji su primili cjepivo AstraZenece, bit će ponuđena druga doza cjepiva koje su proizveli Pfizer i BioNTech ili Moderna.

Oko 135.000 ljudi, uglavnom zdravstvenih radnika, primilo je cjepivo AstraZenece prije nego što je obustavljeno cijepljenje.

Norveška je zadnja u nizu zemalja koja je odlučila kombinirati cjepiva, uz Dansku, Finsku, Francusku i Njemačku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!