Norvežanima savjetovano da ne putuju u inozemstvo

07.08.2020.

17:01

Autor: I.D./HINA

default error photo
U Norveškoj još ima malo zaraženih, ali vidimo povećano širenje zaraze u zemljama koje su imale kontrolu nad svojim situacijama, rekao je ministar Bent Hoie.
Norveški ministar zdravlja preporučio je u petak Norvežanima da izbjegavaju sva putovanja u inozemstvo, čak i u zemlje s malim brojem oboljelih od Covida-19, kako bi se spriječilo ponovno širenje zaraze.

- U Norveškoj još ima malo zaraženih, ali vidimo povećano širenje zaraze u zemljama koje su imale kontrolu nad svojim situacijama, rekao je ministar Bent Hoie na konferenciji za novinare.

Premda nije članica EU-a, Norveška je članica Schengenske zone bez unutarnjih graničnih kontrola. Imala je neke od najstrožih ograničenja putovanja u Europi u ranoj fazi pandemije prije nego što ih je od lipnja postupno ukinula.

- Vlada je uz to odlučila i da barovi i restorani više neće smjeti posluživati alkohol nakon ponoći, rekao je Hoie.

- Vlasti će također izdati nove preporuke o nošenju maski 14. kolovoza, dodao je.

Maske u Norveškoj i u drugim nordijskim zemljama, za razliku od mnogih drugih europskih zemalja, nisu obvezne u javnim prostorima.

Iznimka će biti putnici koji dolaze iz zemalja nakon kojih se mora u desetodnevnu karantenu, uključujući Francusku, Švicarsku i Belgiju. Oni moraju nositi maske od trenutka prelaska granice ili dolaska na zračnu luku, dok ne dođu do kuće u kojoj moraju ostati u karanteni.

Premijerka Erna Solberg kazala je u četvrtak da će vlasti odgoditi planirano ublažavanje ograničenja i ponovno uvesti neke mjere kako bi se izbjeglo uvođenje potpune karantene.

Norveška, zemlja od 5,4 milijuna stanovnika, suočena je zadnjih dana s porastom broja zaraženih. U petak je imala ukupno 9468 slučajeva, 59 više nego dan prije, i 256 umrlih, po službenim podacima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!