Nova američka vanjska politika

13.02.2021.

21:33

Autor: Dnevnik/IMS/HRT

Joe Biden

Joe Biden

Foto: Carlos Barria / REUTERS

Novi američki predsjednik Joe Biden mnogo će više pozornosti od svog prethodnika posvetiti vanjskoj politici. U Bijeloj kući i State Departmentu okružio se iskusnim timom suradnika iz svijeta diplomacije i nacionalne sigurnosti s kojima želi što prije demontirati vanjsku politiku Donalda Trumpa i vratiti Americi vodeću ulogu na globalnoj sceni.Nimalo slučajno, za prvi predsjednički posjet jednoj državnoj agenciji Joe Biden odabrao je sjedište američke diplomacije.

- Amerika se vraća. Diplomacija se vraća kao središte naše vanjske politike, rekao je Joe Biden, predsjednik SAD-a.

I Bidenova doktrina u središte vanjske politike stavlja američke interese.

- Možda ne zvuči kao zaokret kada čujete 'Amerika prva' i 'Amerika se vraća', ali promjena je velika, jer Amerika koja je bila bliska ostatku svijeta je Amerika koja surađuje sa saveznicima i kao rezultat toga imali smo ravnotežu snaga na globalnoj sceni, govori Elisabeth Braw, Američki institut za istraživanje javnih politika.

Iako najavljuje zajedničku strategiju sa saveznicima u odnosu prema Kini, Biden nije ukinuo carine koje je Pekingu uveo Trump. Ne traži ni brz način povratka Iranskom nuklearnom sporazumu. S Rusijom je produljio sporazum o kontroli strateškog nuklearnog oružja. Povećanje kvote izbjeglica koje će SAD godišnje primiti i povratak Pariškom klimatskom sporazumu, neke su od odluka na početku Bidenova mandata. Nova Bijela kuća šalje i poruku za više od 170 stranih veleposlanika u Washingtonu.

- Možemo definitivno potvrditi veću uključenost, veću sklonost i želju administracije na više razina za razgovor sa saveznicima, uključujući niz pitanja od globalne važnosti i pitanja koja su od naših neposrednijih interesa, istaknuo je Pjer Šimonović,veleposlanik RH u SAD-u.

Jugoistok Europe nije prioritet nove administracije, ali neće biti zanemaren. Između Washingtona i Zagreba nema otvorenih pitanja.

Nema otvorenih pitanja, osim što mislim da će u fokusu malo više biti odnosi Hrvatske s BiH. Drugim riječima pozicija HDZ-a u BiH, poziv nekih za trećim entitetom, veze koje su neki hrvatski poslovni ljudi razvili s Rusijom, rekao je Janusz Bugajski, politički analitičar, zaklada Jamestown.

Prvi vanjskopolitički posjet Joea Bidena bit će virtualni, 19. veljače s europskim će kolegama sudjelovati na Minhenskoj konferenciji o sigurnosti.

Bidenova vanjskopolitička agenda ambiciozna je, no Bijelu je kuću preuzeo u trenutku kada pandemija i unutarnjopolitičke teme traže maksimalan angažman nove administracije. Iz Washingtona BS.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!