23:34 / 26.07.2021.

Autor: HRT/Hina/E.L.S.

Nova drama na Sredozemlju, utopilo se gotovo 60 migranata

ilustracija

ilustracija

Foto: Jim Black / Pixabay

Najmanje 57 ljudi utopilo se nakon što im se prevrnulo plovilo blizu libijske obale, što je najnovija u nizu tragedija na Sredozemlju, objavila je Međunarodna organizacija za migracije (OIM).

- Najmanje 57 migranata utopilo se danas u brodolomu blizu Khomsa - precizirao je OIM.

Grad Khoms nalazi se oko 120 kilometara daleko od Tripolija, na libijskoj obali.

- Po preživjelima koje su na obalu prebacili ribari i obalna straža, najmanje je dvadeset žena i dvoje djece bilo među onima koji su se utopili -rekla je glasnogovornica OIM-a Safa Msehli na Twitteru.

OIM ne spominje od kuda su migranti, ali fotografije koje je objavila organizacija a koje prikazuju humanitarne djelatnike kako iscrpljenim ljudima dijele vodu i hranu ukazuju da se radi o ljudima iz subsaharske Afrike.

Broj plovila kojima migranti kreću prema Italiji i drugim dijelovima Europe iz Libije i Tunisa povećao se posljednjih mjeseci kada je došlo ljepše vrijeme.

Stotine tisuća krenulo je na taj opasan put posljednjih godina, mnogi bježeći od sukoba i siromaštva u Africi i na Bliskom istoku.

Po podacima OIM-a, ove se godine broj stradalih migranata na moru udvostručio. Gotovo 900 ih je izgubilo život na Sredozemlju 2021.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!