Nova gruzijska predsjednica Salome Zurabišvili položila prisegu

16.12.2018.

16:13

Autor: Hina

default error photo
Nova predsjednica se natjecala kao neovisna kandidatkinja, no podupire je vladajuća stranka Gruzijski san, koja želi razvijati odnose i s Rusijom i s Europskom unijom.
Bivša francuska diplomatkinja Salome Zurabišvili, koja je krajem studenoga izabrana prvom predsjednicom u povijesti Gruzije, u nedjelju je na svečanoj ceremoniji preuzela novu dužnost, obećavši da će nastaviti raditi na prozapadnjačkim ciljevima.

Zurabišvili
(66), rodom iz Francuske, prisegu je položila ispred palače iz 18. stoljeća koja je nekada bila rezidencija gruzijskoga kralja Heraklije II. , a smještena je u srednjovjekovnom gradiću Telavi.

"Moj cilj je raditi na demokratskom razvoju Gruzije i njezinu nepovratnom putu prema Europi. Taj ću proces poduprijeti pomažući našemu strateškom partneru, Sjedinjenim Državama i našim europskim prijateljima", rekla je novoizabrana predsjednica.

Oporbene gruzijske stranke odbile su priznati rezultate predsjedničkih izbora te su u nedjelju bezuspješno pokušale organizirati prosvjede ispred kraljevske rezidencije u kojoj je održana inauguracija.

Policija je još jutros blokirala oporbeni konvoj dugačak više kilometara koji se kretao cestom od glavnoga grada Tbilissija do Telavija. Zurabišvili je osvojila je 59,6 posto glasova, a njezin suparnik Grigor Vašadze, također bivši ministar vanjskih poslova, osvojio ih je 40,4 posto.

Nova predsjednica se natjecala kao neovisna kandidatkinja, no podupire je vladajuća stranka Gruzijski san, koja želi razvijati odnose i s Rusijom i s Europskom unijom. Ranije je rekla je da će nastojati ostvariti dijalog s onima koji je nisu podržavali u predsjedničkoj utrci.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!