Nova IRA osumnjičena za pokušaj ubojstva visokorangiranog detektiva

23.02.2023.

12:53

Autor: HRT/D.M./Hina

Omagh, poprište bombaškog napada iz 1998.

Omagh, poprište bombaškog napada iz 1998.

Foto: arhivska fotografija / Reuters

Sjevernoirska policija sumnjiči irsku nacionalističku militantnu skupinu Novu IRA-u za pokušaj ubojstva visokorangiranog detektiva koji je ustrijeljen sinoć pred očima svog sina u gradu Omaghu.

Dvojica napadača ispalila su više hitaca u detektiva Johna Caldwella dok je u automobil spremao nogometne lopte nakon treninga sina. Ništa ne isključujemo, više je pravaca istrage. Glavni fokus je na nasilne disidentske republikance i stoga je fokus na Novoj IRA-i, rekao je policijski dužnosnik Mark McEwan.

Caldwell se u nalazi u bolnici u kritičnom stanju. Napadači su nastavili pucati u detektiva i kada je ležao na zemlji, a pogođena su i najmanje dva vozila u obližnjem parku iz kojeg su roditelji i djeca u panici bježali. Automobil osumnjičenih je pronađen izvan Omagha, poprišta najgoreg napada u Sjevernoj Irskoj tijekom razdoblja poznatog kao "Nevolje", kada je pripadnik frakcije IRA-e 1998., četiri mjeseca nakon mirovnog sporazuma, detonirao automobil-bombu i ubio 29 ljudi.

Caldwell je na svojoj dužnosti istraživao teške zločine i terorističke aktivnosti.

Nova IRA, manja militantna nacionalistička skupina koja se oduvijek protivila mirovnom sporazumu, i ranije je napadala policiju, a odgovorna je i za ubojstvo novinarke Lyre McKee 2019. Posljednji put je policajac ubijen u Sjevernoj Irskoj 2017., a prošle godine je Ujedinjena Kraljevina prvi puta nakon više od desetljeća smanjila razinu opasnosti od terorizma.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!