07:56 / 05.09.2018.

Autor: B.S./HRT

Nova knjiga o Trumpovoj Bijeloj kući, još jedna politička oluja u Washingtonu

-

-

Foto: - / -

Na 448 stranica Woodward opisuje kaotično ozračje oko Trumpa čiji suradnici na sve moguće načine pokušavaju obuzdati impulzivnog predsjednika.
"Strah: Trump u Bijeloj kući", nova knjiga posvećena administraciji Donalda Trumpa u prodaji će se pojaviti 11. rujna, no već je kreirala novu političku oluju u Washingtonu. Autor eksplozivnog štiva Bob Woodward ikona je američkog novinarstva, novinar proslavljen pisanjem o aferi Watergate koja je dovela do ostavke predsjednika Nixona. Ulomke iz knjige objavio je "Washington Post", a prenijeli svi vodeći američki mediji.

Na 448 stranica Woodward opisuje kaotično ozračje oko Trumpa čiji suradnici na sve moguće načine pokušavaju obuzdati impulzivnog predsjednika.

Knjiga opisuje scenu u kojoj je Trump navodno ministru obrane  Jimu Mattisu, nakon kemijskog napada na civile u Siriji u travnju 2017.,  naložio atentat na sirijskog predsjednika Bashar al- Assada.  Mattis je suradnicima, prema pisanju Woodwarda, kazao kako je Trump na razini petoškolca ili šestoškolca i kako ga neće poslušati.

Jedan od najvažnijih operativaca u Bijeloj kući, predstojnik ureda predsjednika John Kelly, navodno je predsjednika nazvao idiotom, posao u njegovoj administraciji "najgorim u karijeri", a Bijelu kuću "ludnicom".

I Mattis i Kelly demantirali su navode iz knjige "Strah", tvrde kako je riječ o pokušaju diskvalifikacije ljudi bliskih predsjedniku i skretanja pozornosti s brojnih uspjeha aktualne vlade.

Bob Woodward u knjizi ne navodi imena svojih izvora, no tvrdi kako iza knjige stoje sati snimljenih razgovora s Trumpovi suradnicima, dokumenti, memorandumi i zabilješke koje su mu dostavili izvori iz Bijele kuće.

Knjiga "Strah" nije prvo iznošenje prljavog rublja o Trumpovoj  Bijeloj kući, no Woodward je novinar kojem većina Amerikanaca vjeruje.

Administracija G.W. Busha, kao ni ona Baracka Obame, nisu voljele njegove uratke ispisane na stotinama stranica o njihovim predsjedništvima. Novinarski veteran i tada je koristio istu istraživačku metodu: sate i sate intervjua s ljudima koji su bili bliski predsjedniku, te proučavanje dokumenata i odluka administracije.

Bijela kuća odbacila je istinitost Woodwardove knjige.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!