20:35 / 13.02.2020.

Autor: HRT

Nova politička kriza u Bosni i Hercegovini

-

-

Foto: - / -

Srpski predstavnici u tijelima vlasti na državnoj razini odlučili su do daljnjega blokirati rad zajedničkih tijela.
Srpski predstavnici u bosanskohercegovačkim tijelima vlasti na državnoj razini odlučili su do daljnjega blokirati rad zajedničkih tijela. Reakcija je to na odluku Ustavnog suda BiH kojom su dijelovi entitetskog Zakona o poljoprivrednom zemljištu proglašeni neustavnima.

Odluka o poljoprivrednom zemljištu samo je vrh ledenog brijega. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik oštro je napao suce Ustavnog suda, kazavši da provode državni udar. Traži izmjenu zakona o Ustavnom sudu u kojemu sjede dva Srbina, dva Bošnjaka, dva Hrvata i troje inozemnih sudaca. Upravo te inozemne suce smatra odgovornima za, kako kaže, pristrane odluke, u korist bošnjačke strane.

- Ovakvog suda nema nigdje na svijetu. To i nije sud, to se samo zove Ustavni sud, to je samo kamuflaža za prevaru i podvalu srpskom i hrvatskom narodu. Strane sudije su dokaz da BiH nije suverena zemlja, tvrdi Dodik. Poručuje kako je pređena crvena linija i da je srušen Daytonski sporazum što za posljedicu može imati izlazak Republike Srpske iz BiH.

- Ja im savjetujem da prestanu odmah  s ovom vrstom aktivnosti jer će to onda proizvesti lanac ponašanja koji nikome u ovoj zemlji neće biti dobar, oštro Dodiku uzvraća bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović poručuje da je za Hrvate ključna izmjena Izbornog zakona koji diskriminira Hrvate. Posljedice blokade rada državnih institucija mogle bi biti vidljive već sutra, kada zasjeda parlament Bosne i Hercegovine

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!