12:28 / 13.05.2021.

Autor: Hina/I.B.

Nova ublažavanja mjera u Sloveniji

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Zeljko Lukunic / PIXSELL

Zbog poboljšavanja epidemiološke situacije slovenska vlada donijela je odluku o daljnjem ublažavanju epidemioloških mjera. Od subote se dopuštaju okupljanja do 50 sudionika na javnim priredbama, umjesto deset kao do sada, a uz posebnu dozvolu Instituta za javno zdravlje i više.

Isti broj ljudi smije biti i na vjerskim obredima na otvorenome, a u crkvama se broj ograničava na polovinu sjedećih mjesta, dok je obveza nošenja maske na javnim mjestima i dezinficiranja u zgradama s više stanova produljena do 23. svibnja.

Od ponedjeljka će se ponovno normalno provoditi nastava u svim srednjim školama i na fakultetima, vrijeme rada lokala i ugostiteljskih objekata produljuje se do 22 sata. Ukida se i najveći dio restrikcija za sportske priredbe i kulturne djelatnosti.

Vlada je objavila da je u Sloveniji u posljednja 24 sata obrađeno 4636 testova i potvrđeno 597 slučajeva zaraze, odnosno 12,9 posto, dok je sedmodnevni prosjek broja zaraženih u jednom danu 494, a nastavlja se pozitivan trend i kad je riječ o drugim indikatorima epidemije.

U bolnicama je trenutačno 450 oboljelih od COVID-a, od kojih su 123 na odjelima za intenzivnu njegu. U posljednja 24 sata umrlo je četvero oboljelih.

Prema projekcijama vlade, Slovenija bi iz sadašnje "žute" faze epidemije mogla početkom lipnja stupiti u "zelenu". Tada bi se trebala ukinuti gotovo sva dosadašnja ograničenja, uz zadržavanje osnovnih higijenskih mjera.

Potvrđeno je da je u zemlji utvrđen prvi slučaj indijske varijante koronavirusa, kod mlađeg muškarca koji je doputovao iz Indije, no epidemiolozi u tome za sada ne vide posebnu opasnost, a ističu da će i što brža odluka za cijepljenje kod stanovništva na svjetskoj razini smanjiti mogućnost mutacije virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!