11:28 / 13.05.2018.

Autor: M.M./Hina

Nova pukotina u vulkanu Kilauea na Havajima

Foto: Tomislav Cerovec

Foto: Tomislav Cerovec

Foto: - / -

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom otoku. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija.
Uz zaglušujuću buku poput avionskog motora, nova pukotina otvorila se u vulkanu Kilauea na Havajima, izbacujući lavu dvanaest metara uvis, dok se područje pogođeno erupcijom i dalje širi.

Ovo je 16. pukotina u istočnom krilu Kilauee otkako je vulkan erumpirao prije osam dana.

Tisuće ljudi pobjegle su iz svojih domova na Velikom otoku zbog lave i otrovnih plinova, a deseci domova su uništeni.

Američki geološki institut upozorava da su idućih dana mogući novi proboji lave koja doseže temperaturu do 1150 Celzijevih stupnjeva.  
Na Velikom otoku na snazi je izvanredno stanje, a više lokalnih cesta razrušeno je ili blokirano kamenjem.

Kilauea je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu i jedan od pet na Velikom otoku. Već 35 godina je u stanju konstantnih erupcija, a znanstvenici ističu kako je gotovo nemoguće predvidjeti koliko će trajati ova.
Vulkan visok 1247 metara je početkom mjeseca počeo izbacivati lavu nakon niza potresa koji su pogodili otok, što je kulminiralo 5. svibnja kad ga je pogodio onaj od 6,9 stupnjeva, no nitko nije stradao.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!