Nova ruska vanjskopolitička strategija: Zapad je egzistencijalna prijetnja

31.03.2023.

15:42

Autor: T.V./HRT/Hina

Nova ruska vanjskopolitička strategija

Nova ruska vanjskopolitička strategija

Foto: - / Shutterstock

Rusija je u petak donijela novu strategiju vanjske politike u kojoj su Sjedinjene Države i Zapad navedeni kao izvor "egzistencijalne prijetnje" za Moskvu.

- Preokreti na međunarodnoj sceni" prisiljavaju Rusiju da "prilagođuje svoje dokumente strateškog planiranja, posebice koncepcije vanjske politike Ruske Federacije, rekao je predsjednik Vladimir Putin na sastanku ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Prema šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, novi dokument ističe "egzistencijalnu prirodu prijetnji (...) stvorenih djelovanjem neprijateljskih zemalja", kvalificirajući Sjedinjene Države kao "glavnog pokretača i predvoditelja antiruske linije".

- Generalno rečeno, politika Zapada čiji je cilj oslabiti Rusiju svim sredstvima okarakterizirana je kao hibridni rat nove vrste, rekao je Lavrov.

Nova ruska vanjskopolitička strategija temelji se na načelu da će se "antiruskim mjerama neprijateljskih zemalja stalno suprotstavljati, ako je potrebno i oštro", dodao je.

Donošenje ove nove vanjskopolitičke strategije potvrđuje dubok jaz između Moskve i zapadnih zemalja koji postoji od pokretanja ruske ofenzive na Ukrajinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!