21:49 / 16.12.2018.

Autor: M.M./Hina

Nova sjednica UN-ova Vijeća sigurnosti o Kosovu

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Foto: - / -

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će sutra novu sjednicu o odluci Kosova da ustroji vojsku, što je druga sjednica u zadnja četiri dana koju je zatražila Srbija uz potporu Rusije.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će novu sjednicu o odluci Kosova da ustroji vojsku, što je druga sjednica u zadnja četiri dana koju je zatražila Srbija uz potporu Rusije. Nova sjednica, koja će za razliku od one u petak koja se održala iza zatvorenih vrata, biti otvorena zakazana je za 21,00 sat po srednjoeuropskom vremenu, objavio je UN.

Vučić: SAD, Britanija i Njemačka sponzori formiranja kosovske vojske
Kosovo osnovalo vojsku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je prekjučer da putuje u New York kako bi sudjelovao na sjednici Vijeća sigurnosti. "Potpuno je jasno da iza svega što čine Albanci (na Kosovu) stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija i, kada je riječ o ustroju vojske, Njemačka", bio je u petak oštar Vučić. Toga je dana Rusija na izvanrednoj sjednici uputila partnerima u Vijeću sigurnosti prigovor Srbije koja može računati i na potporu Kine.

U tekstu zakona o sigurnosnim snagama Kosova se navodi kako "snage sigurnosti Kosova štite suverenitet i teritorijalni integritet, građane, imovinu i interese Republike Kosovo". U zakonu također stoji kako su "kosovske sigurnosne snage multietničke vojne snage, profesionalne, naoružane i ovlaštene služiti u zemlji i inozemstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom". Priština tvrdi da ju priznaje oko 115 zemalja, što Srbija osporava i ne priznaje neovisnost svoje bivše pokrajine.

Odluka Kosova o ustrojavanju vojske naišla je na osudu UN-ova glavnog tajnika Antonia Guterresa, na suzdržanost Europske unije i na žaljenje NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!