Nova Vlada Federacije BiH preuzela dužnost

03.05.2023.

12:21

Autor: Hina/E.P.C.

Nermin Nikšić, predsjednik vlade Federacije BiH

Nermin Nikšić, predsjednik vlade Federacije BiH

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

Novoimenovana Vlada Federacije BiH, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem, bez problema je preuzela dužnost, nakon što je potkraj prošloga tjedna dobila potporu većine u Zastupničkom domu toga entiteta, unatoč prosvjedima aktivista i dužnosnika SDA, najbrojnije bošnjačke stranke koja je nakon izbora završila u oporbi.


Nova vlada Federacije BiH osnovana je nakon intervencija visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta, koji je deblokirao entitet Federaciju BiH nakon što je predstavnik SDA i bošnjački dopredsjednik Federacije BiH uskraćivao potporu novoj vladi. 


Premijer Nermin Nikšić je nakon pojedinačnih primopredaja po resorima okupio sedamnaesteročlani ministarski tim na zajedničkom sastanku.


U zgradi federalne vlade u Sarajevu nije bio donedavni premijer Fadil Novalić, nedavno nepravomoćno osuđen u korupcijskoj aferi vezanoj za nabavku respiratora u doba epidemije koronavirusa.


Vlada Federacije BiH prvi put nakon 21 godine bez SDA


Novu Vladu Federacije čine ministri iz stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH i probošnjačke i građanske grupacije koju predvodi SDP BiH.


Tijesnom većinom, uz 51 glas u Zastupničkom domu, nova je vlada potkraj prošloga tjedna dobila potporu te je prvi put nakon 21 godine iz vlade Federacije BiH izostala najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA). 


Njezini aktivisti i članovi su za vrijeme održavanja sjednice organizirali prosvjede, napali nekolicinu zastupnika i upućivali im prijetnje.


Posljednjih osam godina u vladi Federacije BiH su bili isti ministri, budući da se HDZ BiH i SDA nisu mogli dogovoriti o imenovanju novoga saziva nakon izbora 2018. godine.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!