19:10 / 13.04.2020.

Autor: Željko Raičć/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Nova žarišta koronavirusa u svijetu

Foto: REUTERS/Susana Vera

Foto: REUTERS/Susana Vera

Foto: - / REUTERS

Raste broj zaraženih, ukupno ih je gotovo dva milijuna, a umrlih više od 117 tisuća. Novo je žarište Rusija. No najviše je oboljelih i umrlih u SAD-u - više od 565 tisuća zaraženih te gotovo 23 tisuće umrlih.
Raste broj zaraženih diljem svijeta. Ukupno ih je gotovo dva milijuna, a umrlih više od 117 tisuća. Novo je žarište s najvećim skokom broja novozaraženih Rusija. No najviše je oboljelih i umrlih u SAD-u - više od 565 tisuća zaraženih te gotovo 23 tisuće umrlih.

U Sjedinjenim Državama i dalje je kritično, iako stručnjaci tvrde da bi  uskoro trebalo biti manje novozaraženih. No to ne pomaže zdravstvenom sustavu koji doslovno puca po šavovima. Kreveta nema dovoljno, bolnice su prepune pa su trgovački centri idealna zamjena.

- Najvažnije je da se nalazi u blizini bolnice. U ovaj prostor smjestit ćemo lakše oboljele, rekao je Doug Mc Gowen, šef za krizna stanja grada Memphisa.

Čini se da je Rusija novo žarište. U posljednja 24 sata zabilježeno je 2 i pol tisuće novozaraženih, što je rast od gotovo 20 posto. Iako su uvedene mjere zabrane kretanja, realno je očekivati širenje zaraze.

- Nažalost vidimo da se stanje mijenja jako brzo. I to ne nabolje. Broj zaraženih raste jako brzo i mislim da moramo brzo djelovati, rekao je Vladimir Putin, ruski predsjednik.

U Turskoj, koja isto tako bilježi dramatičan skok broja zaraženih i umrlih, zbog nedostatka pravih medicinskih - šiju se priručne maske - koje građani moraju obavezno nositi. Na snazi je dvodnevni policijski sat i potpuna zabrana kretanja.

Gotovo 300 tisuća španjolskih građevinskih i industrijskih radnika nakon tri tjedna karantene danas se vratilo na posao.  Pokušaj je to vlade da spasi gospodarstvo koje je na koljenima. Povod za tu odluku pad je novih slučajeva zaraze. Policajci dijele besplatne maske na ulicama gradova.

- Koliko je meni poznato, sve tvrtke pokušavaju otpustiti što manje ljudi. Svjesni smo opasnosti koje nas čekaju, ali radnici nose i maske i rukavice, naglašaav Daniel Ortega, menadžer.

Austrijanci čekaju što će im sutra reći kancelar Kurz koji je nakon Uskrsa najavio moguće smanjivanje ograničenja, jer i ta zemlja bilježi smanjenje broja novozaraženih.

- Tri smo tjedna bili u karanteni, mislim da mi je dosta, jedva čekam da otputujem i vidim svoje roditelje, naglašava Oretga.

I za kraj jedna dobra vijest. Vijetnam, s 92 milijuna stanovnika, ima manje od tristo zaraženih i nema smrtnih slučajeva. Svjetska zdravstvena organizacija pohvalila je vijetnamski sustav rane prevencije, testiranja i stroge karantene - kao najbolji način obuzdavanja pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!