17:08 / 04.03.2021.

Autor: Hina

Novartis će pomoći CureVacu u proizvodnji cjepiva

Proizvodnja cjepiva

Proizvodnja cjepiva

Foto: Dnevnik/IMS / HRT

Njemački laboratorij CureVac priopćio je da je potpisao ugovor s velikom švicarskom farmaceutskom tvrtkom Novartisom, na temelju kojega će već ove godine sudjelovati u proizvodnji cjepiva protiv COVID-19.

Novartis planira početi proizvodnju tog cjepiva, koje još čeka odobrenje europskog regulatora, u drugom tromjesečju 2021. te do kraja godine planira proizvesti najviše 50 milijuna doza i oko 200 milijuna doza u 2022. godini, navodi se u priopćenju njemačke biotehnološke tvrtke CureVaca. 

- Pripreme za početak proizvodnje, prijenos tehnologije i ispitivanja već su počele, a prve isporuke planiraju se na ljeto iz Novartisove tvornice u Kundlu, u Austriji, dodaje isti izvor.


Kandidat za cjepivo CureVac trenutačno je u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i u postupku je stalnog ocjenjivanja Europske agencije za lijekove (EMA).


CureVac je još prije nekoliko tjedana izvijestio da je potpisao ugovor o suradnji s farmaceutskom grupacijom Bayerom koja će ga također podupirati u proizvodnji dok je nestašica cjepiva na međunarodnoj razini jedna od glavnih zapreka u suzbijanju pandemije.


- S našim novim partnerom možemo znatno povećati naše proizvodne kapacitete i proširiti proizvodnu mrežu, istaknuo je Florian von der Mülbe, direktor proizvodnje u CureVacu.


Posljednjih su tjedana zaredale informacije o uspostavi suradnje suparničkih laboratorija radi povećanja ponude cjepiva. Novartis je tako već najavio pomoć BioNTechu/Pfizeru u proizvodnji seruma.


Europska komisija je potpisala ugovor s CureVacom o kupnji 405 milijuna doza.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!