23:40 / 22.10.2021.

Autor: Željko Raić/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Nove američko kineske napetosti, ali Kina upozorava i EU

Nove američko kineske napetosti

Nove američko kineske napetosti

Foto: Ronald Wittek / REUTERS

Sve su napetiji odnosi SAD-a i Kine. Zaoštravanje je počelo još za vrijeme predsjednika Trumpa, a čini se da Joe Biden nastavlja istim smjerom. 

Sve je počelo u nedavnom razgovoru s američkim novinarima koji su ga na marginama jednog susreta upitali kako bi se SAD ponašao kada bi Kina napala Tajvan. Predsjednik Biden otvoreno je rekao:

- Sjedinjene Države stale bi u obranu Tajvana, te dodao, ne želimo novi sukob, ne želimo hladni rat s Kinom. Samo želim da Kina shvati da se nećemo povući, da nećemo promijeniti nijedno naše stajalište. Kineska reakcija munjevita.

- Tajvan je nedjeljiv dio kineskog teritorija. Svi problemi Kine i Tajvana isključivo su pitanje unutarnjih odnosa i nisu predmet međunarodnog utjecaja. Peking ne pristaje ni na kakve kompromise vezano za kineski suverenitet, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog MVP-a.

Biden je izjavio da ljudi ne bi trebali biti zabrinuti za američku vojnu snagu jer Kina, Rusija i ostatak svijeta, kaže, znaju da SAD ima najmoćniju vojsku na svijetu.

- Nitko od nas ne želi nove napetosti, pogotovo predsjednik Biden. Kao sve dosadašnje administracije, i ova će pomagati Tajvanu kako bi se taj otok zaštitio od svake strane agresije, rekao je Lloyd Austin, američki ministar obrane.

No vlasti iz Pekinga, očito vrlo pogođene otvaranjem teme Tajvan, otvoreno poručuju svijetu: Ne miješajte se u naš odnos jer odgovarat ćete za svoje postupke.

- Posebno upozoravamo Europsku uniju i Europski parlament zbog donošenja rezolucija u kojima su prekršili sva međunarodna prava i miješaju se u naše unutarnje poslove. Nemojte nas podcjenjivati, odmah prestanite s daljnim provokacijama ili ćemo poduzeti konkretne mjere, rekao je Wenbin.

Ovo je zasad najoštrija poruka Pekinga upućena Uniji. Stručnjaci tvrde da bi upravo europsko gospodarstvo najviše moglo osjetiti posljedice tih mjera.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!