14:39 / 15.11.2020.

Autor: M.M./Hina

Nove mjere u Srbiji

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Idućeg tjedna možemo očekivati povećanje broja oboljelih od bolesti COVID-19, upozorio je član Kriznog stožera srbijanske vlade.
Srbija od utorka uvodi zatvaranje od 21 sat do pet ujutro, za sve osim ljekarni, benzinskih postaja i kućne dostave hrane, i ta će mjera trajati do 1. prosinca, priopćila je srbijanska premijerka Ana Brnabić poslije izvanredne sjednice Vlade.

Pratit ćemo primjenu i učinke ovih mjera, a sljedeća mjera mogla bi biti zabrana kretanja, rekla je Brnabić na tiskovnoj konferenciji, navodeći da vlada nije za to, ali će, bude li nužno, biti donesena i ta mjera.

- Moje je mišljenje da to neće biti potrebno u ovih 15 dana, ali ako se ne znam kako dramatično pogorša stanje, bit ću otvorena za sve prijedloge, odgovorila je Brnabić.

Na pitanje zašto se toliko čekalo dok su brojevi rasli, odgovorila je da se nastojalo naći ravnotežu između zdravstvenih mjera i održavanja gospodarstva.

Ilustrirajući razmjere pandemije u Europi i svijetu, Brnabić je na konferenciji za novinare ustvrdila da pojedine europske zemlje traže od svojih liječnika i djelatnika u zdravstvu da rade iako su zaraženi koronavirusom, a istaknula je Belgiju i Nizozemsku te navela da Belgija svoje pacijente šalje na liječenje čak u Njemačku.

Brnabić je rekla da je "prihvatila savjete Kriznog stožera" o uvođenju dodatnih, restriktivnijih mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa te da je vlada stoga odlučila ograničiti rad svih ugostiteljskih objekata, trgovina i trgovinskih centara, ne ograničavajući gospodarstvo, a oni koji rade treću smjenu i dalje će moći ići na posao.

Novom vladinom uredbom ograničen je rad i noćnih klubova u kojima se proteklih dana okupljalo mnogo ljudi, iako su članovi Kriznog stožera upozoravali da su upravo klubovi najveći rasadnik infekcije.
Počevši od 17. studenog do 1. prosinca radno vrijeme ugostiteljskih objekata, trgovina, trgovačkih centara i drugih maloprodajnih trgovinskih objekata, kazališta i kina, priređivača posebnih i klasičnih igara na sreću, izuzevši rado vrijeme ljekarni, benzinskih postaja u obavljanju djelatnosti prodaje goriva i ugostiteljskih i drugih objekata za dostavu hrane, ograničava se tako da ti objekti neće raditi od 21 do pet sati idućeg dana, navedeno je u uredbi srbijanske vlade.

Brnabić je objasnila da se škole neće zatvarati. Mjerodavni su ocijenili kako za to zasad nema potrebe jer ima "samo 39 zaraženih učenika, od kojih je 20 u Beogradu".

Tiodorović: Srbiju očekuje novi val povećanja broja zaraženih

Idućeg tjedna možemo očekivati veći broj oboljelih od COVID-a, upozorio je član Kriznog stožera srbijanske vlade Branislav Tiodorović naglasivši da je najveći broj zaraženih i dalje u Beogradu, a razlog su noćni klubovi, izlasci i zabave.

- To su glavna žarišta. Misli li itko na zdravstvene djelatnike, na svoje najmilije? Ceh plaćaju stariji, ako mladom čovjeku virus ne naškodi, može to učiniti nekom starijem, rekao je Tiodorović za beogradski Blic.

Srbija u posljednje vrijeme ima po više od 3.000 novozaraženih svakoga dana, a Krizni stožer već je upozorio ovog tjedna da su nužne dodatne mjere, ali se očekuje da taj prijedlog postane i politička odluka. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poručio je da građanima treba dati priliku da promijene ponašanje.
Na pitanje "hoće li biti zatvoreni inkubatori zaraze - noćni klubovi, kafići i restorani", Vučić je 7. studenog tijekom posjeta gradilišu COVID bolnice u predgrađu Beograda rekao da će "tim ljudima dati još jednu šansu, dva-tri dana da se poprave".

Srbija je jučer imala najveći broj zaraženih koronavirusom na dnevnoj razini od početka epidemije - 3.822, a službeno je bilo prijavljeno još 17 umrlih. Najviše novozaraženih bilo je u Beogradu - 1692 ili 44 posto, slijede Novi Sad (202), Kragujevac (145), Niš (130), Valjevo (107), Kraljevo (75), Šabac (61), Bor (57), Bačka Palanka (49), Loznica (42) i Vrbas (41).

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!