03:01 / 18.06.2020.

Autor: Branka Slavica/IMS/HRT

Nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Tehnička procedura glasovanja u Općoj skupštini u srijedu je zbog koronavirusa bila bitno drukčija nego inače.

Tajnim glasovanjem za predsjednika 75. Opće skupštine Ujedinjenih naroda izabran je turski diplomat i političar Volkan Bozkir. On nije imao protukandidata, a predsjedanje jednog od najvažnijih globalnih diplomatskih foruma preuzet će 15. rujna 2020.


Države članice Opće skupštine UN-a  na dvogodišnji su mandat izabrale i četiri nove nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a. To su Irska, Norveška, Meksiko i Indija.

U skupini zapadnih država za poziciju u najmoćnijem tijelu UN-a natjecala se i Kanada, ali nije prikupila dovoljan broj glasova. Pozicija za državu iz Afričke skupine u Vijeću ostaje otvorena, a glasovanje će se ponoviti u četvrtak, jer ni Kenija ni Džibuti nisu osvojile potreban broj glasova.

- Možemo biti vrlo zadovoljni s rezultatima ovih izbora. Nakon razdoblja kada smo u Vijeću sigurnosti UN-a  imali i pet predstavnika iz Europske unije, sada je prijetila opasnost da to bude samo jedna država, stalna članica Vijeća-  Francuska. Uspjeh Irske stoga je vrlo važan, a i Norveška je država partner EU s kojom tijesno surađujemo u brojnim pitanjima,  kazao je nakon izbora stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, Ivan Šimonović.

Tehnička procedura glasovanja u Općoj skupštini u srijedu je zbog  koronavirusa bila bitno drukčija nego inače. Diplomati su u dvoranu za glasovanje ulazili u malim skupinama sa zaštitnim maskama na licu.

Svjetski čelnici zbog pandemije prvi put u 75. godina dugoj povijesti međunarodne organizacije ove jeseni neće fizički sudjelovati na Glavnoj raspravi Opće skupštine UN-a u New Yorku. No rasprava će se održati i to od 22. do 29. rujna, a očekuje se da detalje modela zasjedanja aktualni predsjednik Opće skupštine Tijjani Muhammad-Bande objavi javnosti do kraja tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!