18:00 / 01.09.2020.

Autor: Alenka Marina/T.D./Dnevnik2/IMS/HRT

Nove pandemijske okolnosti u novoj školskoj godini

-

-

Foto: - / -

U mnogim europskim zemljama danas je počela nova školska godina. Za desetke milijuna učenika i nastavnika donosi nastavu i učenje u novim, pandemijskim okolnostima.
U mnogim europskim zemljama danas je počela nova školska godina. Za desetke milijuna učenika i nastavnika donosi nastavu i učenje u novim, pandemijskim okolnostima. Mjere zaštite razlikuju se od zemlje do zemlje, no sve za cilj imaju koliko-toliko normalno odvijanje nastave i sprječavanje prodora i širenja koronavirusa.

Više od 12 milijuna malih Francuza ponovno je u školskim klupama. Nastava je obvezna za sve. Stariji od 11 godina obvezni su nositi maske.

- Ako se pridržavamo zaštitnih mjera, nemam se čega bojati, govori Reda Benyedte, učenik.

Nastavnici su svjesni da će ova školska godina po svemu biti drugačija.

- Razgovarati s učenicima bez osmijeha je teško. Uz to vruće je, no cilj je da se poštuju mjere, objašnjava Lise Genrault, učiteljica u osnovnoj školi.

Nova školska godina počela je i u Rusiji u kojoj je više od milijun zaraženih. U mnogim školama otkazane su tradicionalne priredbe, no ne i u ovoj. Prvašiće su dočekali baloni i cvijeće.

Učenici ne moraju nositi zaštitne maske, ipak obvezne su za učitelje.

- Učitelji, asistenti, kao i svi zaposleni u školi testirani su na koronavirus. Svi su negativni i spremni za rad s djecom, govori Svetlana Olejnik, zamjenica ravnatelja osnovne škole u Moskvi. 

Učenici viših razreda jedva su dočekali povratak u klupe.

- Završetak 10. razreda bio je težak zbog karantene. Bilo mi je dosadno jer nisam viđala svoje školske prijatelje. Jako sam sretna što ponovno zajedno učimo, ističe Darja Levčenko, učenica, Moskva. 

Nakon karantene i ljetnih praznika i belgijske škole ponovno su otvorile vrata. Školski tjedan bit će kraći, a broj učenika u razredu prepolovljen. Mnogi su roditelji ipak zabrinuti.

- Moje je dijete uzbuđeno i veoma sretno zbog škole, no ja sam ta koja se boji. Strah me je onoga što bi se moglo dogoditi, govori Souad Ouhabi, majka učenika, Bruxelles.

U Poljskoj ravnatelji samostalno odlučuju o tome hoće li učenici nositi maske. Neke škole zatražile su odgodu početka nastave zbog rasta broja novozaraženih, no ministarstvo obrazovanja je to odbilo. Obitelji koje odbiju poslati djecu u školu bit će kažnjene novčanom kaznom do 2500 eura.

- Zabrinuta sam jer bi djeca mogla postati prijenosnici ove bolesti, a bojim se i za svoje osoblje koje bi u slučaju zaraze moglo biti poslano u karantenu. No stalo nam je i do mentalnog zdravlja djece, ističe Danuta Kozakiewicz, ravnateljica osnovne škole u Varšavi.

Nova školska godina počela je i u našem susjedstvu.

- Možemo reći da su u prethodnom razdoblju osigurali sva sredstva za dezinfekciju i sve ostalo, dezinfekcijske barijere kako bi se udovoljilo mjerama i započeo redoviti nastavni proces, govori Hajrudin Ćuprija, ravnatelj osnovne škole u Sarajevu.

U Bosni i Hercegovini u razrede se vraćaju samo niži razredi. Ostali će nastavu pratiti preko interneta. Sat je skraćen na 30 minuta.

U Srbiji su roditelji sami mogli odlučiti hoće li njihova djeca učiti u školi ili preko interneta i televizije. No 95 posto njih odlučilo se za nastavu u razredu.

- Uz veliku pomoć epidemiologa mislim da su rizici u školama smanjeni na najmanju moguću mjeru, a praktično su niži od onoga s kojim se svakodnevno izlažemo odlaskom u trgovine u gradskom prijevozu, ističe Goran Stavanović, ravnatelj Klinike za infektivne bolesti u Beogradu.

U Sloveniji se nude čak četiri različita modela nastave ovisno o epidemiološkoj situaciji. Platnene maske obvezne su za sve. No ostaje otvoreno pitanje što učiniti s onima koji odbijaju da njihovo dijete nosi masku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!