Novi australski premijer osigurao tijesnu većinu u parlamentu

11:38 / 31.05.2022.

Autor: M.Š./Hina/HRT

Australski premijer Anthony Albanese

Australski premijer Anthony Albanese

Foto: Yuichi Yamazaki/Pool / REUTERS/File Photo

Australski premijer Anthony Albanese iz Laburističke stranke uživa potporu tijesne većine u parlamentu i neće morati ovisiti o glasovima drugih stranaka, piše u utorak njemačka agencija dpa, deset dana nakon općih izbora u toj zemlji.

Laburistička stranka je, prema podacima u ponedjeljak, od ukupno 151 mjesta u donjem domu australskog parlamenta osvojila 76 mandata, čemu je u utorak pridodan još jedan.

Konačni rezultati izbora za donji dom parlamenta sada glase: 77 mandata za Laburističku stranku, 58 za konzervativnu koaliciju liberala i Nacionalne stranke Australije, i 16 mandata za nezavisne političare i druge stranke.

Složen izborni sustav u Australiji nerijetko dovodi do toga da je potrebno proći mnogo vremena prije nego što postane jasno tko je osvojio mjesto i izbornoj jedinici.

Laburistička stranka je u vladi po prvi put u gotovo 10 godina nakon što je pobijedila konzervativnu koaliciju pod vodstvom bivšeg premijera Scotta Morrisona.

Zeleni su također ostvarili dobre rezultate na izborima.

Albanese je službeno postao premijer prošlog tjedna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!