20:50 / 27.06.2021.

Autor: Hina/HRT

Novi dnevni list u Srbiji bit će, zbog opstrukcija, tiskan u Hrvatskoj

Novine

Novine

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Srbija će od srijede, 30. lipnja, dobiti još jedan dnevni list - "Nova", a zanimljivo je da će, zbog višemjesečnih opstrukcija na domaćem tržištu, taj list biti tiskan u Hrvatskoj.


U aktualnim medijskim uvjetima, gdje vladajuća Srpska napredna stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića ima dominantan utjecaj nad većinom tiskanih i elektroničkih medija, osobito onih s nacionalnim predznakom, uredništvo i vlasnici "Nove" pokušavali su naći tiskaru na teritoriju Srbije, ali im nije uspjelo.


"Novu" će pisati i uređivati novinari istoimenog portala nova.rs, koji je u vlasništvu United Media Digital d.o.o, sa sjedištem u Luxembourgu, kompanije koja je članica grupacije United Group.


United Group je od ožujka 2019. u većinskom vlasništvu BC partners, jedne od vodećih globalnih investicijskih tvrtki.


U vlasništvu United Group su i regionalne kabelske televizije N1 i Nova, a akvizicija te kompanije odnedavno je i beogradski liberalno-građanski list Danas.


Vladajuća koalicija kontrolira medije


Vučićeva SNS i vladajuće strukture United Group vide kao "tajkunsku" medijsku korporaciju koja podupire srbijansku oporbu i radi protiv državnih i nacionalnih interesa, premda je Skupština Srbije nakon parlamentarnih izbora u lipnju 2020., uz iznimku manjinskih albanskih i bošnjačkih stranaka, pod skoro stopostotnom kontrolom Vučićevih naprednjaka i njihovih koalicijskih partnera.


Takav omjer snaga približno vlada i u medijskoj sferi, gdje vladajuća koalicija ima pod kontrolom ili uživa nedvojbenu naklonost većinu tiskanih medija, poglavito tablioda - Kurir, Informer, Alo, Srpski telegraf, Objektiv, večernjaka Novosti, te konzervativne Politike, kao i pojedinih portala, a napose elektroničkih medija s nacionalnom frekvencijom.


Vladajuća koalicija u biti kontrolira i regulatorno tijelo za elektroničke medije (REM), a nekoliko izvanparlamentarnih oporbenih stranaka i njihovih vođa su pod stalnim udarom Vučiću naklonjenih medija.


Vladavina prava, stanje ljudskih prava i sloboda, poglavito slobode i situacije u medijima, jedna je od stalnih primjedbi službenog Bruxellesa i tijela Europske unije u izvješćima o napretku Srbije u procesu eurointegracija.


"Nova" će se tiskati u Osijeku 


- Nije nas pokolebalo odbijanje praktično svih tiskara u Srbiji, koje su, mimo ekonomske logike, iskazale potpunu nezainteresiranost da tiskaju novi list, bez obzira na to što su sve do jedne imale i kapacitet i što im je za ovaj posao nuđeno i više od tržišne cijene", istaknuto je u priopćenju kojim se najavljuje list "Nova".


Glavni i odgovorni urednik Stojan Drčelić i direktor portala i lista Veselin Simonović ocjenjuju da je "strah od reakcije režima nadjačao tržišne razloge" u tiskarama.


- Borili smo se s odbijanjem i ignorancijom i ovaj list tiskamo u uvjetima nezabilježenim u novijoj povijesti srpskog novinarstva. Svejedno, ustrajali smo, poručili su Drčelić i Simonović.


Novine Nova tiskat će se u Osijeku, odakle će biti distribuirane diljem Srbije, a po cijeni od oko 25 eurocenti izlazit će šest puta tjedno na 32 strane.


- Držat ćemo se najviših novinarskih standarda, analizirati sve relevantne činjenice i ustupati prostor struci, znanosti i onim sudionicima javnog života koji promiču toleranciju, europske vrijednosti i koji Srbiju u budućnosti vide u redu uređenih, stabilnih demokracija, poručili su iz uprave lista, navodeći da će stranice biti trajno otvorene za drugačije mišljenje, "ali ne i za primitivizam i demagogiju, niti one koji od Srbije prave ekonomsku i pravnu pustoš".


- Svi zajedno zaslužujemo bolju Srbiju, poruka je uprave novog lista čiji prvi broj je najavljen za 30. lipnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!