12:45 / 13.12.2020.

Autor: Kristina Pešić/Dnevnik u podne/IMS/HTV

Novi dnevni rekord u svjetskom žarištu broj 1

Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare

Foto: REUTERS/Callaghan O'Hare

Foto: - / REUTERS

Amerikanci nestrpljivo čekaju početak cijepljenja.
Novi dnevni rekord u svjetskom žarištu broj 1 - Sjedinjenim Američkim Državama - 220 tisuća novozaraženih i 2700 preminulih. Amerikanci nestrpljivo čekaju početak cijepljenja. Iako ono neće preko noći riješiti probleme, moglo bi biti spas u zadnji čas za zdravstveni sustav. 

Samo u posljednja četiri dana u SAD-u se broj zaraženih povećao za milijun, dovodeći zdravstveni sustav na rub kolapsa.

Novi crni rekordi zabilježeni su u trenutku kada Američki centar za kontrolu bolesti donosi preporuku da se trebaju cijepiti svi stariji od 16 godina. Od sutra počinje distribucija cjepiva na 636 lokacija diljem zemlje.

- Veličanstven tjedan za sve nas jer ćemo distribuirati američkim građanima prvih milijun doza cjepiva. A svaki sljedeći tjedan imat ćemo sve više doza spremnih za distribuciju. Pripremamo se također za fazu uvođenja Modernina cjepiva ako dobije odobrenje, kaže general Gus Perna, zapovjednik operacije distribucije cjepiva "Warp Speed".

Talijanski znastvenici pronašli su više dokaza koji pokazuju da se koronavirus u njihovoj zemlji pojavio još u studenom prošle godine, tri mjeseca prije prvog službeno zabilježenog slučaja. Zaraženi 4-godišnjak iz Milana za kojeg se mislio da ima ospice, bio je jedan od neriješenih slučajeva kojima su se bavili znanstvenici. Doveden u bolnicu krajem studenog sa simptomima kao što su otežano disanje i osip.

Italija je inače u Europi pretekla do sad prvu na crnoj listi Veliku Britaniju, ali s obzirom na to da se u posljednjih tjedan dana broj zaraženih smanjio za petinu, u pet regija su odlučili ublažiti restriktivne mjere. Među njima su Lombardija i Kalabrija.

U Španjolskoj je policija provodila pojačane kontrole u glavnom gradu jer je, unatoč restrikcijama, tisuće građana stiglo u centar radi kupovine.

Albanci nastavljaju prosvjedovati zbog zabrane javnih okupljanja i traže ostavku ministra unutarnjih poslova nakon policijskog ubojstva 25-godišnjaka koji je prekšio policijski sat. Već danima traju sukobi prosvjednika i policije koji su pokušavali zaštititi zgrade vladinih institucija. Ozlijeđenih je bilo na obje strane.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!