10:12 / 15.01.2018.

Autor: HRT

Novi dogovor dviju Koreja: Sjevernokorejski orkestar gostovat će na ZOI

Foto: twitter

Foto: twitter

Foto: - / -

Uz sportaše i orkestar Sjeverna Koreja planira poslati i veliko izaslanstvo na Zimske olimpijske igre koje će se održati u veljači.
Sjevernokorejski orkestar nastupit će u veljači u Južnoj Koreji tijekom Zimskih olimpijskih igara, najavio je Seul nakon razgovora koje su dvije Koreja pokrenule radi ublaženja napetosti nastalih balističkim i nuklearnim pokusima Sjeverne Koreje.

Predstavnici dviju Koreja, koje su tehnički još u ratu koji je 1950-1953. završio primirjem, ne i mirovnim sporazumom, sastali su se u pograničnom selu Panmunjom. Sastanak u tom selu gdje je primirje bilo potpisano u ponedjeljak bio je prvi na razini radnih skupina.

Prošli tjedan predstavnici dviju zemalja sastali su se prvi put nakon 2015., kako bi zatoplili odnose napete zbog sjevernokorejskih nuklearnih i balističkih pokusa. U petak su se dvije strane suglasile da će Sjeverna Koreja poslati izaslanstvo na ZOI od 9. do 25. veljače u Južnoj Koreji.

Dvije strane dogovorile su se da će orkestar nastupiti u glavnome gradu Seulu te u Gangneungu blizu Pjeončanga, objavilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje.

Sjevernokorejski orkestar zvan Samjiyon glavni je umjetnički ansambl u toj izoliranoj komunističkoj zemlji zajedno uz ženski orkestar Moranbong koji redovito nastupa na priredbama u čast vođe Kim Jong Una.

Dvije Koreje dogovorile su se da će u srijedu na radnom sastanku razgovarati o sudjelovanju sjevernokorejskih sportaša na Olimpijadi.

Uz sportaše i orkestar Sjeverna Koreja planira poslati i veliko izaslanstvo na Olimpijadu u veljači.

Sjevernu Koreju na razgovorima predstavljaju četiri dužnosnika među kojima i direktor u ministarstvu kulture te vođa pop grupe Moranbong koju je osnovao sjevernokorejski vođa Kim Jong-un.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!