17:40 / 03.09.2020.

Autor: T.D./Hina

Novi incidenti u Crnoj Gori oporba i vlast razmijenili optužbe o krivici

Foto: Pixabay/Podgorica

Foto: Pixabay/Podgorica

Foto: - / -

Pročelja poslovnih zgrada u vlasništvu Bošnjaka u Pljevljima u četvrtak su, drugi dan zaredom bila išarana uvredljivim i prijetećim porukama.
Pročelja poslovnih zgrada u vlasništvu Bošnjaka u Pljevljima u četvrtak su, drugi dan zaredom bila išarana uvredljivim i prijetećim porukama Turci selite se i Srebrenica 92, a za izgrede međusobno se optužuju prosrpska koalicija, pobjednica izbora te stranka predsjednika Mila Đukanovića.

Zamjerke su iznesene i na račun policije koju se optužuje da ne radi valjano svoj posao nakon što su u srijedu u Pljevljima bili polomljeni prozori na prostorijama Islamske zajednice te je ostavljena poruka "Poleteće crna ptica Pljevlja biće Srebrenica".

Zbog tih izgreda načelnik policije u Pljevljima Dragan Slavulj razgovarao je s pljevaljskim imamom Samirom Kadribašićem te mu je priopćio da je situacija u tom gradu stabilna i pod kontrolom.

Kako je priopćeno nakon sastanka imam Kadribašić rekao je da Islamska zajednica vjeruje u institucije države i očekuje da će Uprava policije na profesionalan način zaštititi bošnjački narod i bošnjačke institucije u Pljevljima.

- Policija je izuzela video snimke s video nadzora u blizini oštećenog objekta i prikupila informacije od većeg broja ljudi. Poduzimaju se intenzivne aktivnosti na rasvjetljavanju napada, a policija će profesionalnim i odlučnim radom pronaći vinovnike ovog događaja i procesuirati ih, priopćeno je iz crnogorske Uprave policije.

U drugom incidentu, Nikšićanin Janko Gardašević, koji je ranjen kasno u srijedu u tom gradu, ispričao je policiji da je na njega pucano jer je Crnogorac. Kako je priopćeno iz crnogorske Uprave policije Gardašević je ranjen u nogu, a u zapisniku je naveo da je napadnut zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Oštećena osoba na sebi je nosila majicu s crnogorskim obilježjima, priopćila je policija Crne Gore.

Prebacivanje odgovornosti

Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića u reakciji na izgrede priopćila je da velikosrpski nacionalizam ovih dana pokazuje svoje pravo lice u svim krajevima Crne Gore, a ispisivanje zastrašujućih poruka upućenih pripadnicima manjinskih naroda, namjera protjerivanja svega crnogorskog, doživjele su kulminaciju ranjavanjem mladića u Nikšiću čija je jedina "krivica" što je nosio crnogorsku zastavu.

Kukavički i mučki, počinitelj je nakon ranjavanja poručio Gardaševiću:

- Nećeš više mahati crnogorskom zastavom, priopćeno je iz DPS-a.

S druge strane oporba koja je na izborima porazila DPS nakon 30 godina vlasti, tvrdi da Đukanović i njegova partija namjerno kreiraju nestabilnost u Crnoj Gori kako bi podigli tenzije i izbjegli smjenu vlasti.

U intervjuu za Deutsche Welle čelnik koalicije Crno na Bijelo Dritan Abazović krivicu je prebacio na policiju koja, po njegovoj ocjeni ne reagira dovoljno dobro. 

Kada sam ja bio ondje, sreo sam 50 inspektora policije i nije moguće da nitko ne može identificirati nijednog napadača, bilo na imovinu, bilo da se radi o fizičkim nasrtajima na neke građane bošnjačke nacionalnosti u Pljevljima.

Apeliram na državne organe Crne Gore, apeliram na direktora policije, da sve počinitelje, pa premda dolazili i iz njihovih redova, sankcioniraju što prije, rekao je Abazović.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!