18:24 / 05.08.2021.

Autor: I.Z./HRT/Hina

Novi iranski konzervativni predsjednik Raisi preuzeo dužnost

Ebrahim Raisi službeno je preuzeo dužnost novog iranskog predsjednika

Ebrahim Raisi službeno je preuzeo dužnost novog iranskog predsjednika

Foto: Majid Asgaripour / REUTERS

Ebrahim Raisi danas je službeno preuzeo dužnost novog iranskog predsjednika, prenijeli su iranski mediji, čime su sve tri grane vlasti u rukama tvrdih konzervativaca, prenose agencije.


Raisi je politička nepoznanica budući da je više od tri desetljeća radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019. Kao državni odvjetnik je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata, a zadnjih godina oštro je kritizirao umjerenog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, uključujući njegov rad na dogovoru o iranskom nuklearnom sporazumu.

Ne zna se kako će se njegov izbor odraziti na pokušaje da se obnovi taj dokument iz 2015. iz kojeg su se SAD povukle i ponovno uvele sankcije koje su devastirale iransko gospodarstvo.

Iran i šest svjetski sila od travnja pregovaraju o oživljavanju sporazuma, ali iranski i zapadni dužnosnici rekli su da postoje "značajni problemi".

Raisi je u utorak rekao da će njegova vlada poduzeti određene korake za ukidanje "tiranskih" sankcija i pokušati poboljšati životne uvjete svima onima koji su podvrgnuti sankcijama.

Raisi je preuzeo dužnost u vrijeme pojačanih napetosti u regiji. Čelnik iranske Revolucionarne garde u četvrtak je upozorio svijet da je Iran spreman za "bilo kakav vojni scenarij".

General Hosein Salami upozorio je Izrael i Zapad da ne pokušavaju zastrašiti Iran.

- Oni koji nam prijete trebali bi biti svjesni opasnih posljedica svoje retorike i pripaziti što govore, rekao je.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!