11:57 / 03.08.2021.

Autor: HRT/Hina/Reuters

Novi iranski predsjednik radit će na ukidanju američkih sankcija

Iran, ilustracija

Iran, ilustracija

Foto: Izvor: / Shuttestock

Iran će poduzeti određene korake za ukidanje "tiranskih" sankcija koje su uvele Sjedinjene Američke Države, rekao je Ebrahim Raisi nakon što je dobio potporu vrhovnog vođe zemlje da postane predsjednik.

Bivši američki predsjednik Donald Trump odbacio je prije tri godine iranski nuklearni sporazum sa šest sila i ponovno uveo sankcije koje su devastirale iransko gospodarstvo.

- Pokušat ćemo ukinuti tiranske sankcije koje je uvela Amerika, rekao je Raisi u televizijskom govoru i dodao da će "njegova vlada pokušati poboljšati životne uvjete svima onima koji su podvrgnuti sankcijama".

Ebrahim Raisi u četvrtak preuzima dužnost iranskog predsjednika.

Iran i šest sila od travnja pregovaraju o oživljavanju nuklearnog sporazuma, ali iranski i zapadni dužnosnici rekli su da postoje "značajni problemi". Šest sastanaka odnosno neizravnih pregovora između Teherana i Washingtona prekinuto je 20. lipnja, dva dana nakon što je Raisi izabran za predsjednika. Stranke uključene u pregovore još nisu objavile kada će se s njima nastaviti u Beču. 

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima, pa tako potvrđuje i predsjednika. Ebrahim Raisi nasljeđuje Hasana Rohanija koji je na čelu zemlje bio od 2013. godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!