14:47 / 11.03.2018.

Autor: HRT

Novi ministar unutarnjih poslova želi povećati broj protjerivanja iz Njemačke

Horst Seehofer

Horst Seehofer

Foto: - / -

Seehofer planira donošenje masterplana za brže provođenje odluke o azilu.
Budući njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer planira osjetno povećati broj protjerivanja osoba bez pravnog temelja za boravak u Njemačkoj poput onih kojima je odbijen zahtjev za azilom, izvještava dnevnik Bild am Sonntag.

Broj vraćanja u zemlje podrijetla mora biti osjetno povećan. To se posebice odnosi na one koji su prekršili zakon i one koji predstavljaju opasnost za njemačke građane i tu moramo pooštriti dosadašnju praksu, rekao je predsjednik Kršćansko-socijalne unije (CSU) Horst Seehofer u razgovoru za Bild am Sonntag.

U tu svrhu Seehofer planira donošenje masterplana za brže provođenje odluke o azilu i dosljednije protjerivanje, što će biti prioritet nakon njegova dolaska na dužnost ministra unutarnjih poslova.

Mi ostajemo otvorena i liberalna zemlja. Ali kada je riječ o zaštiti građana, potrebna nam je jaka država. I za to ću se pobrinuti, rekao je Seehofer koji je najavio da će Njemačku učiniti sigurnom kao što je učinio sigurnim i saveznu pokrajinu Bavarsku na čijem je čelu do prisege nove vlade, što se očekuje sredinom tjedna.

Seehofer namjerava početi primjenjivati svoj plan odmah nakon prve zatvorene sjednice nove vlade koja će se održati početkom travnja.

Horst Seehofer je posljednjih godina slovio kao jedan od najžešćih protivnika liberalne izbjegličke politike Angele Merkel, a očekuje se da će nakon stupanja na dužnost ministra unutarnjih poslova postrožiti odnos prema izbjeglicama. 
Vodstvo CSU-a je nakon slabih rezultata na parlamentarnim izborima u rujnu, kada je mnogo demokršćanskih birača u Bavarskoj svoj glas dalo desno-populističkoj Alternativi za Njemačku (AfD), najavilo borbu za povratak birača desno-konzervativnog spektra CSU-u.

U Bavarskoj se u listopadu održavaju izbori za lokalni parlament na kojima CSU želi zadržati apsolutnu većinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!