22:07 / 21.08.2018.

Autor: M.S./I.H./HRT

Novi napad ruskih hakera?

Foto: pixabay, ilustracija

Foto: pixabay, ilustracija

Foto: - / -

Otkako je Donald Trump pobijedio na izborima, ne prestaju istrage o vezama članova njegove kampanje s ruskom vladom. Trump to naziva "lovom na vještice".
Softverski div Microsoft objavio je da je zaustavio napade hakera povezanih s ruskom obavještajnom službom. Cilj su im navodno bile američke konzervatine udruge. Sumnjaju da je riječ o istoj ekipi koja se pokušala uplesti u američke predsjedničke izbore 2016.

Sve se događa dva i pol mjeseca prije američkih parlamentarnih izbora. Računalni specijalci iz Rusije su, kako tvrdi Microsoft, izrađivali lažne kopije internetskih stranica američkog Senata i konzervativnih političkih organizacija, inače poznatih po proturuskim stajalištima i kritici Donalda Trumpa.

Napadnute stranice korisnicima nude slanje svojih novih sadržaja. Microsoft sumnja da su hakeri na taj način pokušali doći do email adresa, lozinki, programa za razmjenu dokumenata i drugih povjerljivih osobnih podataka.

Autori napada navodno su iz skupine zvane Fancy Bear. Američke službe tvrde da je ona povezana s ruskom tajnom službom GRU. Optužuju je za hakiranje komunikacija Demokratske stranke i Hillary Clinton na predsjedničkim izborima 2016.

Iz Kremlja su odgovorili po davno ustaljenoj rutini telefonskim komentarom  glasnogovornika predsjednika Vladimira Putina. Mi ne znamo o kojim hakerima oni govore. Ne znamo što točno znači utjecaj na izbore. Ne razumijemo koji su dokazi osnova za takve njihove zaključke. Takva vrsta informacije nedostaje, kazao je Adam Levin, kibernetički stručnjak CyberScouta.

Otkako je predsjednik Trump pobijedio na izborima, ne prestaju istrage o vezama članova njegove kampanje s ruskom vladom. Trump to naziva "lovom na vještice".

Niz njegovih bivših suradnika odstupio je zbog ozbiljnih problema s pravosuđem. Večeras je stigla vijest da je njegov donedavni odvjetnik Michael Cohen, optužen za poreznu prevaru i kršenje zakona o financiranju kampanje, pristao na nagodbu s tužiteljima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!