Velika akcija MUP-a Srbije, deseci migranata privedeni i u Beogradu

25.11.2022.

Zadnja izmjena 15:38

Autor: HRT/V.G./T.D./Hina

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Jose Luis Gonzalez / Reuters

Pripadnici Policijske brigade MUP-a Srbije u petak su, u okviru opsežne akcije započete ranije na sjeveru zemlje, priveli na desetke migranata koji su zatečeni na ulicama prijestolnice i izvan prihvatnih centara. Akcija je provedena u parku kod beogradskog Ekonomskog fakulteta koji migranti najčešće koriste kao jedno od mjesta okupljanja u srbijanskoj prijestolnici.


U park je privedeno više skupina migranata pokupljenih u okolnim ulicama, koje je okružilo tridesetak policajaca.U oružanom sukobu migranata u vojvođanskom selu Horgoš, u blizini mađarsko-srpske granice, u četvrtak kasno navečer ranjen je jedan dvadesetogodišnji mladić, priopćio je srbijanski MUP, koji je u to područje uputio veći broj pripadnika specijalne policije i priveo više od 600 osoba. Migranti su tijekom popodneva autobusima prevezeni u prihvatne centre u Obrenovcu, Bogovađi i Sjenici, gdje će, kako se neslužbeno doznaje, biti registrirani svi koji već nisu u službenoj proceduri.

Akcija masovnog uhićenja započela je nakon oružanog sukoba migranata u vojvođanskom selu Horgoš, u blizini mađarsko-srpske granice, gdje je u četvrtak kasno navečer ranjen jedan dvadesetogodišnji mladić.

Tijekom pretrage terena na poziv mještana policija je na mjestu obračuna zatekla šestero migranata, među kojima i jednog s dvije prostrijelne ozljede.

Radio televizija Srbije (RTS) objavila je s tim u vezi da je u tijeku velika operativna akcija u kojoj se obavlja pretraga terena u širem području Horgoša i Subotice, na sjeveru Vojvodine.

U pretragu su uključeni specijalci, helikopteri i dronovi.

Akcija je proširena i na područje Beograda, navodi RTS i dodaje da je privedeno više od 600 osoba.

Na mjesto okršaja migranata otišao je i ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić.

Na društvenim mrežama u četvrtak navečer objavljeni su snimci iz Horgoša na kojima se vidi velika skupina migranata, od kojih su neki imali su automatsko oružje, a čuje se i pucnjava.

To je dodatno uznemirilo mještane toga sela koji već godinama ukazuju na probleme vezane uz prisustvo velikoga broja migranata.

Horgoš je pogranično mjesto s brojnim okolnim salašima u kojima, kako prenose mediji na mađarskom u Vojvodini, utočište pronalaze migranti dok čekaju na ilegalni prelazak srpsko-mađarske granice.

Do oružanog obračuna migranata došlo je i početkom srpnja u naselju Makova Sedmica, kod Subotice, također uz granicu s Mađarskom.

Tada je jedna osoba poginula, a više njih je ranjeno.

Migrantski pravac preko Srbije i Mađarske posebno su proteklih dana spominjali austrijski dužnosnici, u kontekstu ulaska u šengen Hrvatske, Bugarske i Rumunjske, žaleći se na velik priljev migranata upravo tim pravcem.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!