08:46 / 09.08.2018.

Autor: HRT

Novi potres magnitude 6,2 na Lomboku

-

-

Foto: - / -

Snažan potres, magnitude 6,2, pogodio je otok Lombok. Srušilo se više zgrada.
Novi potres magnitude 6, 2 pogodio je indonezijski otok Lombok. Srušilo se više zgrada. Posljednji u nizu potresa osjetio se na cijelom otoku, a slijedio je nakon onog jakosti 6 cijelih 9 prema Richteru u nedjelju, u kojemu broj smrtno stradalih narastao na 259. Više od 1030 osoba nalazi se u bolnicama, a 270 tisuća ljudi je evakuirano. Vlasti su upozorile da nemaju dovoljno medicinskog osoblja i hrane.

Spasioci i dalje pretražuju ruševine i pokušavaju dostaviti pomoć svima koji su preživjeli prijašnji, snažniji potres.

Crveni križ objavio je da je taj potres, magnitude 6,9, bio razoran.
Neka sela zbrisana su s lica Zemlje. Nacionalne vlasti govore o 131 poginulom, regionalni dužnosnici kažu da je smrtno stradalo 226 ljudi, a lokalni mediji pišu o čak 347 žrtava. Prema vladinim podacima, ozlijeđeno je više od 1400 ljudi, raseljeno oko 156.000.

Nacionalna služba za katastrofe procjenjuje da će ti brojevi rasti kako dolaze informacije s terena.

Novi potres pogodio je sjeverozapadni dio Lomboka, prisilivši stanovnike da u panici istrče na ulice. Nije izdano upozorenje na tsunami.

Prestrašeni stanovnici napustili su domove. Borave u šatorima ili improviziranim skloništima na stazama blizu cesta ili uz rižina polja. Oštećeni su deseci tisuća kuća.

Nema dovoljno medicinskog osoblja. U nekim kampovima nema dovoljno hrane za sve koji su ondje privremeno smješteni. Mnogi imaju psihičke traume zbog dvaju snažnih potresa u samo tjedan dana.

Humanitarna kriza u Indoneziji

Više od 70 tisuća Indonežana ostalo je bez doma, spavaju u privremenim skloništima u kojima nedostaje pitke vode, hrane i lijekova. Očajnički trebaju pomoć, i materijalnu i psihološku. Trauma je tolika da se gotovo 150 ozlijeđenih radije oporavlja u šatorima na otvorenome nego u klimatiziranoj bolnici. Strah da bi se bolnički zidovi mogli srušiti u nekom novom, manjem podrhtavanju tla jači je od razuma.

Na najteže pogođenom otoku Lomboku dio stanovnika razorenih ruralnih područja spava pod vedrim nebom. Dok se vlasti muče s opremom za otkopavanje ruševina i evakuacijom, mnogi turisti još čekaju priliku da napuste otok. S otočja Gili, udaljenoga od Lomboka 15 minuta vožnje brodom, dosad je evakuirano gotovo 8400 turista i lokalnih stanovnika. Oko 200 ih navodno još čeka pomoć vlasti na djevičanskim plažama vulkanskog arhipelaga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!