Novi snažni potresi na granici Turske i Sirije, urušile se oštećene zgrade

20.02.2023.

Zadnja izmjena 21:45

Autor: HRT

Dva snažna potresa pogodila jug Turske

Dva snažna potresa pogodila jug Turske

Foto: Clodagh Kilcoyne / Reuters

Dva nova potresa magnitude 6,4 i 5,8 registrirana su u ponedjeljak navečer u južnoj turskoj pokrajini Hatayju, koja je najgore prošla u potresu 6. veljače što je odnio više od 41.000 života u Turskoj i 6000 u susjednoj Siriji, priopćila je turska spasilačka agencija AFAD.

Turski ministar unutarnjih poslova potvrdio je da su u novim potresima tri osobe poginule, dok ih je 213 ranjeno.

U susjednoj Siriji, gdje su se potresi također osjetili, ranjeno je 42 ljudi, javile su spasilačke službe. Izdano je upozorenje na cunami.

Prvi udar magnitude 6,4 s epicentrom u Defneu, okrugu petnaestak minuta vožnje od Antakyje, dogodio se u 20.04 sati (18.04 sati po srednjoeuropskom) i snažno su ga osjetile ekipe AFP-a u Antakyji i u Adani, dvjestotinjak kilometara sjevernije. Tri minute poslije dogodio se novi potres magnitude 5,8 u Samandagu, gradu na obali, južno od Antakyje, izvijestio je AFAD.

Turska Agencija za hitna stanja (AFAD) pozvala je građane da izbjegavaju obalna područja kao mjeru opreza protiv rizika od porasta razine mora. Pretpostavlja se da bi se ona mogla podići za pola metra.

- Činilo se kao da će se tlo rastvoriti. Treslo se. Bili smo veoma uplašeni, izjavio je Turkan Aslan Garacoglu.

Službenik vladina ureda za izvanredna stanja u provinciji Hatay izjavio je kako se činilo da je potres puno snažniji: "Uistinu je jako treslo, jedva smo stajali. Očekujemo još potresa, svi trebaju biti spremni na to!". 

video thumb

Tlo se zatreslo i u okolici Alepa, na sjeverozapadu Sirije, javili su novinari francuske novinske agencije na mjestu događaja koji su vidjeli stanovnike kako u panici bježe iz kuće na ulicu. Zidovi oštećenih zgrada su se srušili, dodao je fotograf.

I u Antakyji je potres unio paniku među ljude koji su već teško stradali u potresu 6. veljače i podigao velike oblake prašile u razrušenom gradu. Na trgu Ali Mazlumu u središtu Antakyje, mladi Sirijac je svjedočio za AFP o snazi ovog potresa.

- Bio sam s AFAD-om koji traži tijela članova naših obitelji i prijatelja kad nas je iznenadio potres. Nisam znao što ću. Primili smo se jedan za drugog i baš ispred nas zidovi su se počeli rušiti. Imali smo dojam da se zemlja otvara kako bi nas progutala, rekao je.

Novinar AFP-a je vidio i čuo da se ruše zidovi oštećenih zgrada i neke ozlijeđene ljude koji zovu u pomoć.

Podaci koje je objavio AFAD pokazuju da je više od 6000 podrhtavanja tla zabilježeno nakon potresa magnitude 7,8 koji je poharao jug Turske i Sirije. U razornom potresu jakosti 7,8 koji je 6. veljače pogodio isto područje poginulo je 41.000 ljudi u Turskoj i oko 6000 u Siriji, a bez krova nad glavom ostalo je više od milijun stanovnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!