Sirene za uzbunu na Kosovu; barikade na sjeveru zemlje, oglasila se Srbija

31.07.2022.

Zadnja izmjena 22:35

Autor: Hina/HRT

Napetosti na Kosovu

Napetosti na Kosovu

Foto: - / Shutterstock

Danas poslijepodne u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice čule su se sirene za uzbunu. Bile su vrlo glasne, što je uspaničilo mnoge građane, a posebno ljude s malom djecom koji su se zatekli na ulici, javlja KoSSev. Građani sa sjevera Kosova javljaju da se na više lokacija postavljaju barikade. Šef ureda predsjednika Kosova, Blerim Vela tvitao je kako je Vučić naredio postavljanje barikada.

Kosovski portal: Sirena za uzbunu čula se točno tri sata

Sirena za uzbunu koja se u sjevernom dijelu Mitrovice čula od pola šest popodne, a stala je točno poslije tri sata, navodi kosovski portal KoSSev. Ozlijeđenih nema, objavila je kosovska policija.

Specijalne jedinice KP viđene na putu Vučitrn - Mitrovica

Kurti: Vučić i Petković glavni odgovorni za blokadu i pucnjavu

Kosovski premijer Albin Kurti okrivio je večeras srpskog predsjednika Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića kao izazivače "nemira" na Severu.

Kao nemire precizirao je blokadu puteva i pucanje, a za akcije koje je opisao kao "agresivne" naveo je da su unaprijed planirane u Beogradu i Raški, te da su im prethodili "sastanci i skupovi straha i prijetnji".

Kosovska policija: Nema službenih informacija o tome da je netko ozlijeđen

Kosovska policija objavila je da nema ozlijeđenih građana ili policajaca, prema službenim informacijama kojima oni raspolažu. Dodaju da se nastavljaju blokade na više različitih lokacija na sjeveru Kosova u smjeru dva granična prijelaza Jarinje i Brnjak, koji su zatvoreni za promet.

Pozivaju i apeliraju na sve medije i građane da ne "nasjedaju na informativno-lažne vijesti, koje imaju tendenciju destabilizirati situaciju i stvarati paniku". Navode da nastavljaju angažirati policijske jedinice u pružanju sigurnosti za sve građane bez razlike, u interesu očuvanja reda i javne sigurnosti.

Oglasilo se Ministarstvo obrane Srbije

Ministarstvo obrane Srbije oglasilo se priopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu.

- Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritorij Kosova i Metohije, napisali su.

Šef ureda predsjednika Kosova: Vučić je naredio postavljanje barikada

Po Vučićevom izravnom nalogu, ilegalne strukture Srbije na Kosovu su postavile barikade na nekim cestama na sjeveru. Ovo je očigledan pokušaj potkopavanja vladavine prava na Kosovu. Vučić snosi punu odgovornost za bilo kakvu eskalaciju situacije na terenu. Neće uspjeti, tvitao je Blerim Vela, šef ureda predsjednika Kosova.

U tijeku je hakerski napad na web portal KoSSev. 

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama, jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.


video thumb

Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovsklih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.

Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu "vrlo komplicirana" i da Srbija nikad nije bila "u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas".

- Moj savjet je samo da svi budu mirni. Šta god da pokušaju uraditi (kosovske vlasti), sačuvajmo pribranost. Ne dajmo Albancima nijedan povod da počnu da pucaju u masu, izjavio je Vučić.

Nazivajući Kosovo "lažnom državom", a kosovskog premijera Albina Kurtija "miljenikom Kvinte", Vučić je ocijenio kako se čini da "netko namjerno želi isprovocirati dodatne dodatne napetosti i probleme".

- Molim i predstavnike moćnih i velikih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova da malo vode računa o međunarodnom pravu i realnosti na terenu i da ne dozbole da njihovi štićenici izazovu sukob, rekao je Vučić.

Nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, Kurti je u nedjelju rekao da je riječ o recipročnim mjerama i obećao da će Priština učiniti sve da primjena spornih mjera ne izazove probleme.

- Nema mjesta napetosti, nema mogućnosti za destabilizaciju. Radi se nešto što je legitimno, legalno. Oni koji govore o nasilju, blokadama, destabilizaciji i tenzijama govore o sebi, a ne o nama, rekao je Kurti, prema izvješćima prištinskih medija na albanskom.

Procjenjuje se da na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, ima desetak tisuća automobila s registarskim tablicama izdanim u Srbiji poput PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica) i drugih.

Napetosti su počele u rujnu 2021. kada je Priština uvela reciprocitet registarskih tablica, zahtjevajući od vozača automobila sa srpskim registracijama da prekrivaju državne simbole dok se voze po Kosovu. Srbija i Kosovo postigli su 2013. pod pokroviteljstvom EU-a tzv. Briselski sporazum o normaliziranju odnosa, a obje strane se uzajamno optužuju za njegovo kršenje.

Beograd osuđuje Prištinu da nije dopustila formiranje Zajednice srpskih općina, koju Kosovo uspoređuje s Republikom Srpskom u BiH, aludirajući na nestabilnosti kojima pridonose vlasti tog većinski srpskog entiteta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!