18:58 / 28.03.2020.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/B.A./HRT/Hina

Novi rekord u SAD-u: 453 umrlih od koronavirusa u 24 sata

Foto: REUTERS/Stefan Jeremiah

Foto: REUTERS/Stefan Jeremiah

Foto: - / REUTERS

Pojedine su savezne države građanima New Yorka zabranile dolazak, a neke im uvele 14-dnevnu karantenu
U širenju pandemije koronavirusa u Sjedinjenim Državama, zemlji s najvećim brojem službeno prijavljenih slučajeva zaraze u svijetu, postignuti su u subotu novi rekordi, pokazuje statistika sveučilišta Johnsa Hopkinsa.

Koronavirus - najnovije informacije

SAD je u zadnja 24 sata imao 453 umrla od Covida-19, što je novi rekord nakon kojega se ukupan broj mrtvih u zemlji od početka pandemije penje na 1.891. To je manje nego u Italiji (10.023), Španjolskoj (5.812), Kini (3.299) i u Francuskoj (2.317), pokazuje ta statistika.

No SAD od četvrtka ima najveći broj službeno potvrđenih slučajeva u svijetu.
Sveučilište Johns Hopkins u subotu je u 19.55 sati po srednjoeuropskom vremenu pobrojalo 115.547 zaraženih i 21.309 novooboljelih u jednom danu (+23 posto), što je također najviše dosad. U saveznoj državi New Yorku, žarištu pandemije u SAD-u, stanje je daleko najteže, s više od 50.000 zaraženih. Predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da razmišlja o uvođenju karantene u toj saveznoj državi.

New York žarište epidemije

Sjedinjene Države najteže su pogođene pandemijom koronavirusa. U bolnicama nema dovoljno lijekova, respiratora i druge medicinske opreme. U potrazi za odgovorom na krizu američki predsjednik pozvao se na ratne zakone.

Građani New Yorka pljeskom su pozdravili zdravstvene djelatnike, koji su najizloženiji u borbi protiv koronavirusa. U njihovu gradu, koji je žarište epidemije, više je od četvrtine svih zaraženih u SAD-u, javlja HRT-ov Dnevnik.

- Svjedočili smo mnogim primjerima junaštva i snage, ponajprije naših zdravstvenih djelatnika, koji su na prvoj crti obrane, rekao je gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio.

Pojedine su savezne države građanima New Yorka zabranile dolazak, a neke im uvele 14-dnevnu karantenu.

Novo je žarište New Orleans, s gotovo 2000 zaraženih. U tom je gradu prije mjesec dana održan najpoznatiji američki karneval Mardi gras, a sada je u njemu stopa rasta broja zaraženih najviša na svijetu.

- Ljudi se boje. Mnogi će vam reći - ne prilazi mi ili nemoj mi se obraćati. Ova pandemija sve je promijenila, kaže jedan građanin.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je paket gospodarske pomoći u borbi protiv koronavirusa težak 2,2 bilijuna dolara. Pozvao se i na zakon o vojnoj proizvodnji iz Korejskog rata kako bi prisilio tvrtke poput General Motorsa na proizvodnju respiratora tijekom pandemije.

- U idućih sto dana izradit ćemo ili na drugi način nabaviti više od 100 tisuća dodatnih respiratora. To je trostruko više od redovite godišnje proizvodnje u SAD-u, rekao je Trump.

Brzi test dobio hitno odobrenje

Brojne bolnice diljem SAD-a suočavaju se s nestašicom lijekova i medicinske opreme. Stanovnicima Los Angelesa u pomoć je doplovio vojni brod bolnica. Preuzet će dio pacijenata koji nisu zaraženi koronavirusom.

- To je velika pomoć. Pacijentima, kojima u bolnicama prijeti zaraza, sada je na raspolaganju 1000 kreveta, rekla je stanovnica Los Angelesa Jennifer.

U učinkovitom otkrivanju zaraženih koronavirusom trebao bi pomoći brzi test tvrtke Abbott, koji je dobio hitno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove.

- On daje točne rezultate u roku od nekoliko minuta, umjesto nekoliko sati ili dana. To omogućuje brzu reakciju liječnika i pomaže u suzbijanju širenja zaraze, kaže Gavin Clotherty voditelj istraživanja zaraznih bolesti tvrtke Abbott Laboratories.

Uređaj za testiranje, veličine tostera, lako se može postaviti i izvan bolnice. U planu je proizvodnja pet milijuna testova mjesečno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!