U 13 sati ističe ruski ultimatum za predajom

20.04.2022.

08:27

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/HRT

Mariupolj

Mariupolj

Foto: Alexander Ermochenko / REUTERS

Sve su žešći ruski napadi na istok Ukrajine gdje se vode borbe duž 500 kilometara duge fronte, ali svi čekaju vijesti s juga i iz razrušenog Mariupolja. Prema ukrajinskim informacijama u tjednima opkoljenom gradu još je oko 100.000 civila. Braniteljima koji su se ukopali u čeličani Azovstal uskoro istječe novi ultimatum da polože oružje. Prema svemu sudeći, oni se neće predati, ali poslali su dramatičan apel svijetu.

Ruske postrojbe, čini se, oklijevaju s ulaskom u čeličanu Azovstal, posljednju crtu obrane Mariupolja. Nakon jučerašnjeg posljednjeg ultimatuma, ukopanim braniteljima razrušenog grada stiže novi ultimatum ruskog ministarstva obrane, koji istječe u 13 sati. Ukrajince poziva da se predaju, polože oružje i tako sačuvaju život. Poruku javnosti putem društvenih mreža poslao je zapovjednik ukrajinskih marinaca pod opsadom.

"Živimo možda posljednje dane, pa i sate. Neprijatelj je deset puta brojniji od nas. Pozivamo i uljudno molimo sve svjetske čelnike da nam pomognu. Tražimo da nas izvuku i odvedu na teritorij trećih zemalja", napisao je Serhij Volina, pripadnik 36. mornaričke brigade u čeličani Azovstal.

S ukrajinskim marincima i pripadnicima bojne Azov u podzemnom su kompleksu sklonište, navodno, potražile i stotine civila.

- Okupatori pokušavaju provesti deportaciju ili čak mobilizaciju stanovnika koji su pali u njihove ruke. Sudbina desetaka tisuća građana Mariupolja koji su prije prebačeni na teritorij pod ruskom kontrolom ostaje nepoznata, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Postignut je preliminarni sporazum s Rusijom o uspostavi sigurnog koridora za izvlačenje oko 6000 žena, djece i starijih osoba iz Mariupolja, pa ukrajinske vlasti tijekom dana namjeravaju po njih poslati 90 autobusa.

Istodobno, borbe u Donbasu se intenziviraju, duž gotovo 500 kilometara duge bojišnice. Povećava se i ruska vojna prisutnost na istočnoj granici Ukrajine. Stanovnici Harkiva izloženi su žestokom bombardiranju.

- Mislim da nemaju izgleda da zauzmu Harkiv. Mogu jedino napasti svime što imaju i sravniti grad sa zemljom. Ali onda neće osvojiti grad, nego samo pepeo, rekao je Roman Dudin, čelnik ukrajinske sigurnosne službe u Harkivskoj oblasti.

Ukrajinska strana tvrdi da su ruske snage južno od Izjuma pretrpjele velike gubitke, a ukrajinska je vojska u protunapadu, navodno, uspjela vratiti grad Marinku u Doneckoj oblasti.

- Da smo imali pristup oružju koje nam je potrebno, kojim raspolažu naši partneri i koje je usporedivo s onim kojim se koristi Ruska Federacija, već bismo završili ovaj rat. Već bismo obnovili mir i oslobodili naš teritorij od okupatora, rekao je Zelenski.

Zapad najavljuje slanje dodatne pomoći u naoružanju. Sjedinjene Države u sklopu paketa vojne pomoći vrijednog ukupno 800 milijuna dolara u Ukrajinu šalju topništvo.

- Haubice ćemo poslati veoma brzo. Ne kažem danas, ali uskoro. Osigurali smo ih 18 za slanje zajedno s municijom, rekao je John Kirby, glasnogovornik Pentagona.

I Njemačka uskoro najavljuje novu pošiljku oružja u dogovoru sa svojim proizvođačima.

- Ukrajina je napravila selekciju s popisa i osigurat ćemo im novac potreban za kupnju. Među ostalim, tu je uključeno protutenkovsko naoružanje i oružje za presretanje kao i različiti tipovi streljiva, rekao je Olaf Scholz, njemački kancelar.

Slanje teške artiljerije Ukrajini najavila je i Kanada, a Norveška će donirati 100 projektila protuzračne obrane maestral. U nenajavljeni posjet Kijevu stigao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji bi se danas trebao sastati s predsjednikom Zelenskim. 

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!