Novi sastanak Vučić - Kurti 2. svibnja u Bruxellesu

18.04.2023.

17:30

Autor: M.M./Hina/HRT

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

Aleksandar Vučić i Albin Kurti

Foto: Milos Tesic/ATAImages/Valdrin Xhemaj / Pixsell

Sljedeći sastanak između srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u okviru dijaloga Kosovo-Srbija pod pokroviteljstvom EU-a održat će se 2. svibnja u Bruxellesu, a dvije su strane u utorak dogovorile uspostavu zajedničkog odbora za nadzor provedbe nedavno dogovorenog sporazuma.

Peter Stano, glasnogovornik visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella objavio je u utorak da su EU - kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine - te Kosovo i Srbija - kao stranke u dijalogu o normalizaciji njihovih odnosa - danas uspostavili Zajednički odbor za nadzor provedbe Sporazuma na putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegov provedbeni aneks.

Taj je odbor uspostavljen 30 dana nakon sastanka u Ohridu na kojem je objavljeno da su obje strane dogovorile plan provedbe sporazuma.

Prvi sastanak toga odbora predviđen je nakon sljedećeg sastanka u okviru dijaloga na visokoj razini, koji je predviđen 2. svibnja u Bruxellesu, rekao je Stano.

Zajedničkim nadzornim odborom predsjedat će posebni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati veleposlanik u Bruxellesu Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač Petar Petković.

Borrell je nakon sastanka krajem veljače u Bruxellesu objavio da su Vučić i Kurti postigli suglasnost o tekstu sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa. Također je objavio nakon sastanka u Ohridu 18. ožujka da je dogovoren plan provedbe toga sporazuma. Međutim, nijedan od tih dogovora nije potpisan, a srbijanski predsjednik Vučić je odmah najavio da ne namjerava provesti sve dijelove sporazuma za koji EU tvrdi da je dogovoren.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!