Novi slučajevi trovanja učenica u Iranu, iranski umjetnici traže istragu

05.03.2023.

12:56

Autor: Hina/HRT/A.V.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: JOHANNA GERON / Reuters

U Iranu su u nedjelju prijavljeni novi slučajevi trovanja učenica i studentica, nakon sličnih izvješća tijekom proteklih dana, a stotine istaknutih umjetnika peticijom traži istragu.


Ženski studentski dom u Urmiji na sjeverozapadu zemlje i osnovna škola u sjevernom gradu Tabrizu među pogođenim su ustanovama u nedjelju.


Oboljele djevojčice i studentice navode simptome među kojima su vrtoglavica, mučnina, otežano disanje.


Kao odgovor na ranija trovanja nakon kojega su djevojčice hospitalizirane, roditelji su održali prosvjede i traže objašnjenja u jeku sve većeg bijesa na vodstvo zemlje.


Stotine iranskih umjetnika potpisale su peticiju kojom traže istragu zbog vala trovanja učenica i studentica tijekom protekla tri mjeseca, objavio je u nedjelju dnevni list Šarg.


Pet stotina istaknutih umjetnika potpisalo je peticiju, prenosi list.


- Namjerni masovni napadi na škole za djevojčice u zemlji nova su katastrofa čija je svrha poticati teror i plaćanje veće cijene za normalna prava djevojčica u društvu, stoji u peticiji prema medijskim izvješćima.


- Osuđujemo ovu tragediju i pozivamo da se počinitelje uhiti i kazni, dodaje se u peticiji.


Vlasti i klerikalno vodstvo zemlje pod pritiskom su zbog masovnih prosvjeda koji su izbili u rujnu nakon smrti u zatvoru mlade Mahse Amini koju je privela moralna policija zbog nepravilnog nošenja hidžaba.


Prvi slučajevi trovanja prijavljeni su potkraj studenoga kada su prosvjedi bili u punom jeku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!