14:38 / 12.07.2020.

Autor: Hina/HRT

Novi slučajevi zaraze koronavirusom u Austriji povezani s povratnicima s juga

REUTERS/Lisi Niesner

REUTERS/Lisi Niesner

Foto: - / REUTERS

Premijer savezne pokrajine Gornja Austrija Thomas Stelzer apelirao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu.
U Austriji je zabilježeno 114 novih slučajeva zaraze u posljednja 24 sata. Vlasti zabrinjava porast broja zaraženih, što se povezuju s putnicima s juga pa neki političari traže strože kontrole granica.

Danas je objavljeno da je u Austriji do sada potvrđeno 18.897 slučajeva zaraze koronavirusom, što je 114 više nego dan prije. Najveći porast broja zaraženih povezuje se sa saveznom pokrajinom Gornja Austrija, gdje su zabilježena 53 nova slučaja. Mnogi od njih povezuju se s osobama koje su boravile u nekoj od zemalja jugoistočne Europe.

Kako javlja Kronen Zeitung, u posljednja dva tjedna 45 osoba koje su boravile u nekoj od zemalja te regije, u Austriju je stiglo zaraženo koronavirusom. Od toga na Kosovo otpada 10, Srbiju devet, Bosnu i Hercegovinu sedam te po pet osoba koje su stigle iz zemalja EU-a, Hrvatske i Rumunjske.

Premijer savezne pokrajine Gornja Austrija Thomas Stelzer apelirao je na građane koji putuju na odmor da budu na oprezu. On je istodobno zatražio i pojačane kontrole na granicama.

- Potrebne su nam pojačane kontrole na granicama kako bismo spriječili jače prodiranje virusa u zemlju - rekao je Stelzer.

Kronen Zeitung govori o jednom bračnom paru koji je nakon posjeta "domovini na zapadnom Balkanu" zarazio radne kolege i djecu u jednom vrtiću u Mauthausenu.

Novi predsjednik konferencije saveznih zemalja Wilfried Haslauer u jednom intervjuu za agenciju APA izjavio je da Austrija gospodarski "ne bi preživjela" novi "lockdown".

Austrija je za sve osobe koje se vraćaju iz Srbije, Bosne i Hercegovine ili Kosova uvela obveznu karantenu nakon povratka, a ministarstvo vanjskih poslova na svojim stranicama snažno pokušava odgovoriti građane od putovanja u te zemlje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!