U petak razgovor Erdogana i Putina o sukobu Azerbajdžana i Armenije

14.09.2022.

Zadnja izmjena 16:02

Autor: Hina/HRT

Azerbajdžanski vojnici na planinskom pograničnom području

Azerbajdžanski vojnici na planinskom pograničnom području

Foto: Armenian Defence Ministry / Handout via REUTERS

Azerbajdžan i Armenija ponovno su se sukobili u srijedu, dan nakon što je gotovo 100 vojnika ubijeno u najsmrtonosnijim borbama između bivših sovjetskih republika od 2020. godine.

Najmanje 49 armenskih i 50 azerbajdžanskih vojnika ubijeno je u utorak u sukobima za koje se međusobno optužuju Erevan i Baku pa ih je i ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao na smirivanje sukoba.


Sukobi su potaknuli bojazan od još jednog velikog oružanog sukoba između bivših sovjetskih republika uz rusku invaziju na Ukrajinu.


Sukob punog razmjera između Armenije i Azerbajdžana riskirao bi upletanje sila poput Rusije i Turske i destabilizirao bi važan koridor za cjevovode koji prenose naftu i plin baš kao što rat u Ukrajini remeti opskrbu energijom.


Armensko ministarstvo obrane optužilo je u srijedu Azerbajdžan, koji uživa političku i vojnu potporu Turske, da je koristio topništvo, minobacače i malokalibarsko oružje u novom napadu.


- Situacija na armensko-azerbajdžanskoj granici ostaje napeta, dodaju.


Azerbajdžan pak optužuje Armeniju, koja je u vojnom savezu s Moskvom i sjedište je ruske vojne baze, da ispaljuje minobacače i topništvo na njegove vojne jedinice.


- Povremeno se puca po našim položajima, priopćilo je azerbajdžansko ministarstvo obrane. 


- Naše jedinice poduzimaju potrebne uzvratne mjere, dodali su.


Reuters nije mogao odmah provjeriti informacije s bojišta ni s jedne strane. 

Erdogan i Putin ovaj tjedan o sukobu Armenije i Azerbajdžana

Turski predsjednik Tayyip Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin ovaj će tjedan u Samarkandu razgovarati o novom sukobu između Armenije i Azerbajdžana koji je predložio Erevanu predaju tijela stotinu ubijenih Armenaca.

- Jer uloge koje su Rusija i Turska igrale u dovršetku tog rata i suradnje koja je uslijedila su očite, rekao je turski dužnosnik pod uvjetom anonimnosti.

- Turska je započela kontakte kako bi se riješio sukob između dviju zemalja. To se treba zaustaviti prije no što eskalira, dodao je Turčin.

Sastanak između Erdogana i Putina na marginama skupa Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu trebao bi se održati u petak.

Rusija je dominirajuća sila na Kavkazu te ima mirotvorne snage na području sukoba između Bakua i Erevana. Turska, članica NATO-a podržava Azerbajdžan.

Turska će nastaviti biti uz Azerbajdžan u svakom smislu, dodao je dužnosnik.

Baku je u srijedu predložio Erevanu predaju tijela armenskih vojnika poginulih u borbama proteklih dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!