23:19 / 08.04.2021.

Autor: T.V./HRT/Hina

Novi sukobi u Sjevernoj Irskoj

Sukobu u Belfastu

Sukobu u Belfastu

Foto: Jason Cairnduff / REUTERS

Unatoč pozivima na smirivanje iz Londona, Dublina i Washingtona, nova nasilja su izbila u četvrtak navečer u Sjevernoj Irskoj koju posljednjih tjedan dana potresaju godinama neviđeni neredi.

U Belfastu se specijalna policija suočila s republikanskim prosvjednicima i bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala spriječiti masu okupljenih da su uputi prema unionistima, javlja agencija France presse.

Tjedan dana je britanska pokrajina uzdrmana sukobima neviđenim od 1998., tijekom kojih lete projektili na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima s protestantskom većinom.

U nasilju je do sada ozlijeđeno više od 50 pripadnika policije. U tri desetljeća je poginulo 3500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja s Irskom, i protestantskih unionista, gorljivih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.

Nova nasilja su izbila iako su tijekom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Sjeverne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju "neprihvaljivo" nasilje, u ozračju napetosti i ogorčenosti zbog brexita.

Prije izvanrednog zasjedanja lokalnog parlamenta, sjevernoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko priopćenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti "neprihvatljivo i neopravdano", te pozvala na prekid "napada na policiju, javne službe i (sjevernoriske) zajednice".

Boris Johnson, koji je na lice mjesta poslao svog ministra za Sjevernu Irsku Brandona Lewisa, razgovarao je poslijepodne s irskim kolegom Michealom Martinom.

- Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje. "Moramo napredovati razgovorom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak (kojim su okončani sukobi 1998.), priopćio je Dublin.

Bijela kuća je također pozvala na smirenje i istaknula da je "zabrinuta" nasiljem dok je Joe Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, već izrazio zabrinutost zbog posljedica brexita na mir u toj pokrajini.

- Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir, rekla je stanovnica Fiona McMahon, Nemir je duboko ukorijenjen i to ne samo zbog brexita", dodala je i ocijenila da "premijer Boris Johnson ovdje nema što raditi .

Brexit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!